У КМДА розробляють законопроєкт щодо купання напідпитку

875 0
Купаючись у стані сп’яніння, особа наражає на небезпеку утоплення не лише себе.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

КП «Плесо» спільно з КМДА розробляють законопроєкт, спрямований на запобігання купанню людей у водних об’єктах у стані сп’яніння. Значну увагу під час роботи приділяють вивченню досвіду профілактики нещасних випадків на воді у країнах Європейського Союзу. Про це повідомляють у «Плесо». 

«Необхідність внесення до законодавства України відповідних змін обґрунтовується великою кількістю випадків утоплень, значною суспільною небезпечністю купання у стані сп’яніння, а також тим, що таке діяння набуло суттєвого поширення. Тільки у 2021 році внаслідок випадкового утоплення та занурення у воду загинуло 1 532 особи (дані Державної служби статистики України). Водночас у літньому сезоні 2021 року лайфгарди Kyiv Lifeguard Service «Плесо» врятували у столиці України 88 людей, з них 27 дітей. Тридцять троє врятованих дорослих купались у стані алкогольного сп’яніння. Тобто, з числа дорослих осіб, які потребували допомоги під час купання, нетверезими були 54%. Крім того, протягом сезону 2021 року київські лайфгарди не пустили у воду 2 228 відпочивальників з ознаками сп’яніння», – пояснили у комунальному підприємстві. 

Там додали, що, купаючись у стані сп’яніння, особа наражає на небезпеку утоплення не лише себе. Суспільна небезпечність такої поведінки полягає у тому, що:

  • може виникнути необхідність порятунку нетверезої особи, і це змусить інших людей (рятувальників або випадкових свідків) прийти на допомогу, ризикуючи при цьому власним здоров’ям та життям;
  • рятувальники, які чергують, часто змушені приділяти таким особам невиправдано багато уваги, відволікаючись від спостереження за іншими відпочивальниками;
  • особа подає іншим негативний приклад, внаслідок чого в суспільстві формується низький рівень культури відпочинку.
     

Читайте також: У Києві зростає кількість госпіталізованих з Covid-19, побільшало хворих із важким перебігом

У подальшому вживатимуться заходи для внесення Кабміном розробленого законопроєкту та супровідних документів до нього на розгляд парламенту.

Серед очікуваних результатів у разі його ухвалення в «Плесо» називають: зменшення кількості випадків утоплень людей, підвищення ефективності масово-роз’яснювальної і профілактичної роботи, спрямованої на запобігання нещасним випадкам; створення умов для безпечного відвідування водних об’єктів; формування високого рівня культури рекреації.

Нагадаємо, Головне управління Держпродспоживслужби в Києві рекомендує не купатися на пляжах: «Венеція», «Веселка», «Дитячий», «Золотий», «Молодіжний», «Передмістна Слобідка», «Райдуга», «Тельбін», «Центральний», «Троєщина», «Чорторий»,  «Галерний», «Вербний», «Пуща Водиця», а також у місцях (зонах) відпочинку: «Біла», «Наталка», «Верхня», «Синєозерна», «Голуба», «Редьчина». Такі рекомендації видали через те, що показники цих водних об’єктів не відповідають санітарним нормам.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!