Київ

У КПІ розробляють колінний ендопротез для поранених військових

988 0
Перший такий зможуть виготовити орієнтовно за три роки.

Від квітня 2023 року студенти та викладачі КПІ ім. Сікорського працюють над створенням колінного протеза для поранених бійців та для всіх тих, кому потрібна хірургічна операція для відновлення рухливості.

Через значний попит та відсутність їх аналогів в Україні, лікарі звернулися до дослідників інституту. Участь у розробці беруть 13 молодих науковців та їх керівники. Одним з них є 20-річний четвертокурсник кафедри динаміки, міцності машин та опору матеріалів Олексій Моргун та 28-річна асистентка цієї кафедри Ольга Мусієнко.

«Ми прийняли цей виклик та почали обговорювати, що потрібно для того, щоби зробити такий протез. Для ознайомлення взяли швейцарський імплант „Zimmer“. Утім це тільки для розуміння як виглядає та працює протез. Український аналог буде іншим», – говорить Олексій.

Насамперед зміни полягатимуть у більш мініатюрній формі та вазі, аніж іноземний протез. Оскільки «Zimmer» важить 760 грамів – це сильно навантажує коліно. Окрім цього, у КПІ планують зробити індивідуальний підбір імпланту за допомогою 3D-моделювання для кожного пацієнта.
 

«Таким чином можна буде підібрати колінний імплант під конкретного пацієнта, зробивши 3D-дослідження. Опісля інженер може підібрати ту форму протеза, яка буде підходити саме цій людині. Далі його замовляють на виробництві, і в найкращому випадку, за тиждень ця важлива деталь буде готова», – говорить Олексій.

Імплант буде виготовлений з титанового сплаву. На те, щоби його зробити досконалим, фахівцям знадобиться орієнтовно три роки.

«Розробка займе доволі тривалий час. Маємо врахувати всі властивості матеріалу, дослідити, як поводитиметься чужорідне тіло всередині пацієнта та як приживатиметься», – пояснює Ольга.

Зараз фахівці шукають інвестиції та виробників, які мають потужні принтери для масового виготовлення колінних протезів.

Як ми писали раніше, студенти Київського політехнічного інституту винайшли унікальний фільтр, який може очистити будь-яку воду: з болота, з калюжі, з зараженої водойми не лише від бруду, а й від хімічних речовин і збудників інфекційних хвороб, таких як тиф, дизентерія, сальмонельоз та навіть холери.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!