Київ

У Києві покажуть нові унікальні розписи, які встановлять замість знищених російськими окупантами у храмі

937 0
Перший етап готових розписів, які встановили у храмі Покрова Пресвятої Богородиці, знищили російські окупанти.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

У Київській міській галереї мистецтв «Лавра» відбудеться відкриття виставки «ХРАМ. Українська самоідентифікація», частина 2. Про це повідомляє Департамент  культури КМДА.

Експозиція представить розписи церкви Покрова Пресвятої Богородиці в селі Липівка Київської області. Для створення розписів у церкві запросили сучасних авторів – видатного живописця Анатолія Криволап та монументаліста Ігоря Ступаченка.

За словами організаторів, у старовинному селі Липівка Макарівського району Київської області на місці Покровської церкви, зруйнованої радянською владою, меценатським коштом Богдана Батруха споруджено новий храм із таким самим посвяченням – Покрова Пресвятої Богородиці.

«У 2015 році Анатолій Криволап разом з Ігорем Ступаченко приймають несподіване рішення – створити розписи для церкви Покрова. Я спостерігав за роботою від самого початку. Але в тісних приміщеннях художнього комбінату неможливо було осягнути цей величезний масштаб. Це понад тисячу квадратних метрів. У 2019 році зробив експозицію у великій залі галереї «Лавра». Успіх виставки був шалений. Я побачив найбільший, найсучасніший, а головне – абсолютно авангардний в усіх сенсах цього слова твір на сакральну тему», – розповів куратор проєкту Юрій Комельков.

 

За його словами, розроблена Ігорем Ступаченком технологія із новітніх матеріалів у поєднанні з унікальною кольоровою математикою Анатолія Криволапа створили найвищий, небачений рівень синергії художників абсолютно різних напрямів. Це була перша частина розписів, які протягом 2020-2021 років змонтували у храмі.

Але після початку повномасштабної війни село Липівка окупували російські варвари, які розстріляли церкву. Особливо постраждала баня, у якій вже змонтували архангелів, серафимів і пантократора. У архангелів повиривало груди, у серафимів відірвало крила, пантократора було посічено уламками. Художники вирішили залишити ці розписи в такому стані для нащадків – як приклад варварства загарбників.

Проте війна не зупинила роботу художників. Разом із Богданом Батрухом прийняте спільне рішення завершити розписи.

«Це насправді чудо, яке відбувається під час війни! І ми вирішили виставити другу, останню частину розписів разом із розписаним макетом храму. В експозицію проєкту я включив фотовиставку, присвячену розстрілу церкви…», – зазначив Юрій Комельков.

Відкриють виставку «ХРАМ. Українська самоідентифікація» (частина 2) у Київській міській галереї мистецтв «Лавра» 19 квітня о 17:00.

Експозиція буде працювати з 20 квітня по 25 червня.
Режим роботи галереї: вт – нд. 12.00 – 18.00
Адреса: Лаврський провулок, 7

До слова, сьогодні у Києві після реконструкції відкрили для відвідувачів церкву Спаса на Берестові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!