Київ

У Києві роздумують над адміністративним розподілом районів. Чи на часі

1146 0
Спільнота урбаністів вирішила порушити «наболіле» питання необхідності адміністративної реформи у столиці.

У громадській організації «NE:Urban» вважають, що у Києві давно назріло питання зміни адміністративно-територіального устрою міста. Відповідний допис ініціативи з'явився у Telegram.
 
Як вважає автор посту, «є абсолютно незрозумілим зв'язок деяких місцевостей одна з одною»:
 
«Чому станція метро Лісова і мікрорайон Троєщина знаходяться в єдиному районі? Який зв'язок між Виноградаром та Подолом. Для чого Конча-Заспа та Палац «Україна» мають спільну адміністрацію?», – йдеться у дописі «NE:Urban».
 
Зазначається, що наразі є кілька напрацьованих версій територіального поділу Києва, одну з них запропонував підписник блогу. 
 
Відповідно до нього, Київ треба «розширити» і з 10 районів зробити 16, додавши Борщагівський, Виноградарський, Позняківський, Відрадний, Корчуватський та виокремивши центр Києва у Старокиївський район.
 
Окрім цього, не виключається спочатку включення до складу Києва передмість, а потім і створення районів: потенційно так варто було б створити район Петропавлівська Борщагівка, Софіївська Борщагівка, Новосілки, Гатне, Хотів, Чабани, Оптимісто, Одеський район та Погреби.
 
 

Втім кияни неоднозначно оцінюють такі плани – з одного боку підтримують, з іншого – ні.
 
Серед основних аргументів проти такої реформи – її невчасність (під час війни), беззмістовність створення деяких та  збільшення кількості чиновників (у коментарях це розцінюють як можливість для майбутніх «розпилів» на місцях).
 
Натомість за зміни виступає більша частина мешканців. Їх аргумент – застарілість наявного адмінподілу міста, у якому за більш ніж 20 років суттєво змінилися показники населення, економічний профіль районів, забудова, комерція тощо.
 
Окрім цього, так районні ради отримають більше повноважень та матимуть більшу ефективність, керуючи меншими об'єктами.
 
Загалом, спираючись на очікування киян про перспективу таких змін, варто зазначити, що передусім мешканців районів та житлових масивів турбує покращення надання адміністративних послуг, питання транспорту та формування громадського представницького органу, який брав би участь у життєдіяльності новоствореного району.
 
 
 
 
Не обійшлося й без обговорень невходження населених передмість, які було б логічно давно включити до складу Києва, проте дотепер це зроблено не було. Так у квітні на сайті Київради було створено петицію з проханням приєднати Софіївську Борщагівку до складу Києва. Тоді місцеві жителі основним аргументом назвали, що населений пункт фактично є частиною столиці, оскільки усі сплачені податки ідуть у столичний бюджет.
 
За результатом розгляду петиції, Кличко зіслався на Закон України «Про столицю України – місто-герой Київ», відповідно до якого межі міста Києва встановлюються Верховною Радою України за поданням Київської міської ради, погодженим з відповідними радами.
 
Громаді дали відписку, що включення Софіївської Борщагівки до складу Києва можливе за умови дотримання процедури, передбаченої законодавством України та принагідно проінформували про «партнерську взаємодію учасників Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Київська агломерація», одним із пріоритетних напрямів якої є удосконалення транспортних маршрутів між населеними пунктами суміжних із столицею територіальних громад». Однак як зазначають жителі передмістя, у дію такої програми та транспорт КП «Київпастранс» вони не очікують, оскільки допомогти може лише повне включення до складу столиці.
 
Загалом, Софіївська Борщагівка є прикладом ігнорування околиць Києва, які хочуть увійти до складу столиці, можуть свідчити про неготовність у найближчому майбутньому вносити будь-які зміни у наявний поділ міста.   
 
 
Додамо, що це питання і справді вже назріло, тому питання про необхідність та невідворотність змін в адміністративному поділі столиці, підійматимуть ще не раз.
Ігор Ющенко
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!