Київ

У Києві шукають працівників заводу «Електронмаш» та волонтерів, які можуть долучитися до відновлення мозаїки

1363 0
Столичні активісти намагаються врятувати цінну мозаїку заводу та працюють над наданням їй охоронного статусу.
Мозаїка Олени Гнєдаш (2 поверх їдальні заводу «Електронмаш»)

Мозаїка Олени Гнєдаш (2 поверх їдальні заводу «Електронмаш»)

У Києві у приміщенні кафе заводу «Електронмаш» планують реставрувати мозаїку авторства Олени Гнєдаш, учениці Тетяни Яблонської. Для цього шукають працівників, які працювали на заводі та волонтерів. Про це повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.
 
«Треба група волонтерів, щоб перебрати збиту плитку біля мозаїки. Дуже багато окремих фрагментів мозаїки і цілих шматків. Вони необхідні для реставрації. Це смальта, яку виготовляли на Луганщині, тепер окупованій, – йдеться у дописі депутатки. – Якщо ваші родичі працювали на Електронмаші, будь ласка, попитайте їх, чи мають старі фото».
 
Щоб допомогти, просять залишати контакти чи інформацію у коментарях під цим дописом.
 
Окрім цього, Семенова закликає до періодичного суспільного моніторингу об'єкта.
 
«Як будете йти за покупками (завод біля Ашану на Окружній), будь ласка, не полінуйтеся заглянути, чи нема підозрілих людей, що збивають мозаїку на 2 поверсі їдальні колишнього заводу», – пише Семенова.
 

За її словами, зараз стан колишнього державного підприємства жахливий: «Сміттєзвалище. Бездомні палять шини прямо в приміщенні. Частина будівель зруйнована. Який мотив? Мабуть, щоб ніхто не прийшов на аукціон з приватизації. Звернусь до правоохоронних органів, бо це шок. Паралельно працюємо над наданням охоронного статусу».

Нагадаємо, мозаїка авторства Олени Гнєдаш вже почала обсипатися та потребує негайної реставрації. Минулого року активісти вже створювали петицію про збереження пам'ятки, втім вона не набрала навіть третини потрібних голосів.

Додамо, у Департаменті охорони культурної спадщини розробили інструкцію та просять киян долучитися до збереження пам'яток. Усі деталі читайте у нашому матеріалі.

Ігор Ющенко

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!