Київ

Росіянам знатно «пригоріло». Мінкульт відреагував на критику щодо тризуба на монументі «Батьківщина-мати»

922 0
На російських медіасміттєпомийках потужно пригоріло від заміни герба срср на український тризуб.

Міністерство культури та інформаційної політики відповіло на критику в соцмережах щодо встановлення тризуба замість герба срср на щиті монумента «Батьківщина-мати» в Києві у воєнний період за 28 мільйонів гривень. Відомство знову акцентує на тому, що для цього були залучені кошти бізнесу, а також розповідає, наскільки це обурило російську пропаганду. Мовляв, саме вона розганяє відповідні наративи. 
 

З початком проєкту заміни герба СРСР на монументі «Батьківщина мати» російська пропаганда влаштувала істерику, а в Центрі стратегічних комунікацій зафіксували потужну російську кампанію з дискредитації проєкту. Станом на кінець доби 19 липня близько 40 різних російських ТГ-каналів та стільки ж ВК-пабліків поширювали відповідні матеріали.

Так, у десятках анонімних пабліках та каналах російських топпропагандистів з'явилась цілі серії постів із критикою проєкту «Тризуб Батьківщини» –  встановлення замість герба СРСР на щиті монумента «Батьківщина-мати» герба України.
 
У Центрі стратегічних комунікацій зафіксували ідентичні наративи у постах росіян, серед яких акцент на вартості робіт, наратив про «непрогресивну на фоні росії Україну», «Україна здатна лише прибирати те, що було зроблено в СРСР».
 
У Міністерстві культури та інформаційної політики вчергове наголосили, що встановлення тризуба здійснюється НЕ за державні кошти – 28 млн грн дадуть донори та меценати.
 
«Декомунізація – важлива частина боротьби проти російських агресорів, а проєкт «Тризуб Батьківщини» реалізують згідно з законом «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії», що передбачає вилучення з окремих об’єктів культурної спадщини символів російської імперської та радянської тоталітарної політики. Очевидно, що український тризуб має потужну силу, що змушує росіян та їх посіпак в Україні впадати в істерику», – зазначив міністр МКІП.
 
Тим часом, як повідомлялось раніше, на одному із заводів Києва закінчують виготовлення тризуба для щита монумента «Батьківщина-мати». За оцінками директора підприємства, конструкція буде готова приблизно за 10 днів. Наразі її «обварюють», а потім шліфуватимуть.
 
Разом з тим, почалися підготовчі роботи для демонтажу герба СРСР. Відповідні відео із працівниками-висотниками, які ведуть роботи на щиті, з'явилися у соцмережах.
 
@booyaa.92 Нарешті знімають цей мотлох ???????? #київ #батьківщинамати #україна #українапонадусе???????? #українапереможе #славаукраїні???????????????????????? ♬ оригинальный звук - Ilya
Раніше міністр культури Олександр Ткаченко називав проєкт «Тризуб Батьківщини» історичним:
 
«Проєкт переозначення та позбавлення від радянщини нашого публічного простору. Проєкт національного значення, в якому задіяна велика кількість експертів, спеціалістів, технологій, партнерів. Який ми готували більше року. Який точно оцінять всі майбутні покоління», – написав він у своєму Telegram-каналі.
 

Нагадаємо, проєкт заміни герба СРСР на Тризуб розробив Український інститут сталевих конструкцій ім. Шимановського. Прокат сталі для композиції виконали робітники «Запоріжсталі».

Зазначається, що герб України буде об’ємною (не пласкою) конструкцією. Він міститиме два типи металу – нержавіючу сталь компанії завтовшки 1,7 мм та сталь закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм. Розмір тризуба – 7,5 метра на 4,5 метри.

Додамо, втілення проєкту виконуватиметься виключно коштом бізнесу. Герб СРСР на монументі «Батьківщина-мати» планують замінити на герб України до Дня Незалежності України.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!