Пікнік на галявині та ніяких «подяк». Якими є випускні за кордоном

5403 0
Святкові костюми для хлопців та вишукані сукні для дівчат, фотозони, відеоролики, ресторани, подарунки… Цього року, попри війну, для вихованців дитсадків Львова, а також для учнів не лише 11-их і 9-их, але й 4-их класів планують організувати випускні вечори. Натомість за кордоном не розуміють, навіщо це робити, обходячись переважно пікніком у саду чи на галявині біля навчального закладу. Чи є випускні у дитсадках і школах Польщі, Чехії та Німеччини, чи збирають там гроші батьки на «подяки» вихователям і вчителям, дізнавалося Тvoemisto.tv.

У львів’янки Тетяни, яка виїхала з родиною до Польщі ще на початку повномасштабного вторгнення, в Гданську навчається троє дітей. Наймолодша торік перестала відвідувати дитсадок і тепер вчиться у школі, син цього року закінчує третій клас, який там вважають випускним, бо далі учні переходять у старшу школу, а найстарша донька у випускному восьмому класі.

Жінка розповідає, що цього року, як зазвичай, навчання у польській школі триватиме до 23 червня. Відтак у дітей будуть випускні та канікули. Проте святкування завершення навчального року в Гданську трохи відрізняється від тих, які організовують в українських дитсадках і школах: там усе без надміру урочистостей і бальних суконь. Діти розважаються в стінах школи, на бажання їм проводять екскурсії за містом.

Підготовка до святкування випускного в польському дитсадку

«Мабуть, усе залежить від садка чи школи. В тому дошкільному закладі, який відвідувала моя молодша донька Марта, випускного не було. В групі керівництво і вихователі накрили для дітей солодкий стіл, запросили аніматорів і подарували солодощі в ланч-боксі. Це все коштом дошкільного закладу. Якась дитина була вдягнена більш святково, якась звично. Жодних вимог до цього не висували», – розповідає Тетяна.

Немає особливих урочистостей і в школі. Щороку наприкінці червня у навчальних закладах Гданська тривають Дні школи або дитсадка. Для дітей влаштовують свято: придумують різні квести, ігри, запрошують клоунів чи аніматорів, роблять аквагрим. Організаторами та ведучими є директор, заступники, самі вчителі або вихователі. Усе знову ж таки коштом навчального закладу. Тетяна каже, що на бажання батьки можуть принести випічку, інші цікаві речі, допомогти у проведенні лотерей, акцій. Ціни символічні, а вторговані гроші залишають школі чи дитсадку.

Святкування випускного в польському дитсадку

«Торік заступник директора смажив нам ковбаски. Пам’ятаю, коштували вони два злотих. Кожен член педколективу був у чомусь задіяний, а не сидів на кріслі й не спостерігав за дійством, як це часто буває в наших закладах», – ділиться враженням мама трьох дітей.

Частування під час випускного

У сина, який переходить із третього в четвертий клас, який вважається випускним, бо далі вже старша школа, святкування не передбачене. Клас доньки готує спільну екскурсію, а вчителька планує від себе подарувати кожному учневі фотоальбом. Від батьків вимагали тільки згоду на використання фотографій, решта їх не обходить.

«На дорогі «подяки» ні вчителям, ні вихователям батьки грошей не збирають. А якщо вони і є, то дуже символічні. Наприклад, у класі, де вчиться моя старша донька, одна з матерів робитиме плакат із учителькою. Також вирішили підготувати для неї пам’ятний сувенір. Під час Дня школи дітям вручатимуть атестати, і вони повинні обов’язково танцювати полонез – старовинний польський бальний танець. Але від цього можна відмовитися», – додає Тетяна.

Святкування випускного у дитсадку в Польщі

Опісля школярі зможуть відсвяткувати випускний у невеликому ресторані. Жінка каже, що вимог до одягу немає, як-от святкових суконь для дівчат. Застілля обійдеться в 200 злотих із дитини. Батьки на ці врочистості не підуть.

Випускний у дитсадках Чехії, зокрема в Празі, виглядає приблизно так само: під час «бесідки» (besídka) діти розказують віршики і співають пісень.

Вихователька празького дитсадка Олена Гаврилишин-Жумарова розповідає, що свято закінчення навчального року в них відбувається завжди, і не лише у випускників, тобто тих, що підуть до школи.

 Вихователька чеського дитсадка Олена Гаврилишин-Зумарова

«У кожному дитсадку, звичайно, по-різному, але я б сказала, що не так, як в Україні. Наприклад, торік у тому, де я працюю, ми робили постановку вистави з віршиками та піснями. Для цього спеціально шили костюми. Все відбувалося в приміщенні, діти були одягнені святковіше, ніж зазвичай, нічого особливого, пафосного, головне атмосфера», – каже вона.

Часто випускні свята, зі слів співрозмовниці, влаштовують на подвір’ї дитсадка у будні дні – о 16-ій або 17-ій годині, аби батьки могли прийти після роботи. Цього дня діти спеціально в садок на свято не приходять. Для чеських вихователів це важкий та відповідальний день, адже все має бути сюрпризом для батьків. До речі, тати і мами можуть принести смаколики для частування дітей на імпровізованому бенкеті.

 Випускний у дитсадку в Чехії

Жінка каже, що основна мета свята – показати, чого діти навчилися, які вони молодці, і додає: «Деколи бачу відео з українських дитсадків, як мами чи тати розучують танець зі своїми дітьми. Тут такого нема – кокард і дорогих суконь, костюмів точно не побачите».

Кілька років тому в її старшого сина на випускному діти розмалювали собі футболки. У доньки випускний у школі відбудеться цього року в останній тиждень червня. Наразі без домовленостей.

Із розповіді мами п’ятирічної Дзвінки, яка ходить у чеський садок, в цей день батьки, діти і вихователі просто весело та цікаво проводять годину-дві свого часу. Ніяких букетів, суконь, а тим паче ресторанів немає. Цікаво й те, що групи в чеських дитсадках змішані: деякі діти підуть до школи, деякі залишаться, і згодом до них доєднають інших дітей.

«У самому садку зустріч нетривала – година-півтори-дві. А вже після цього батьки, діти яких підуть до школи, разом із вихователями можуть десь скромно відсвяткувати. Однак не в ресторані, без подарунків чи квітів. Наприкінці минулого навчального року, здається, тільки я принесла букет», – каже вона.

У місті Брно, що також у Чехії, відсвяткувала випускний дев’ятикласниця Софія. Все було стримано, без пафосу.

«Ми готувалися до випускного, бо це ж направду закінчення шкільного життя – далі діти вступають у коледжі. Випозичили довгу сукню,донька зробила гарний макіяж. Але потім я зауважила, що такий святковий вигляд мала тільки вона. Всі інші були вбрані набагато скромніше. У навчальному закладі на школярів почепили стрічки для випускників, які тут обов’язкові, відтак усі пішли святкувати в місцевий районний клуб. Їжу та напої купували на місці за свої гроші, тобто можеш брати, можеш не брати, просто спілкуйся з однокласниками, весело проводь час», – розповідає мама Олена, яка разом із сім’єю виїхала до Чехії вісім років тому.

Жінка каже, що ще скромнішими, на відміну від України, є випускні у дошкільних закладах. Максимум, що дозволено в такий день, це ігри на подвір’ї чи галявині поблизу дитсадка і невеличкий пікнік. Вихователі разом із батьками зазвичай смажать сосиски чи ковбаски.

Найстарша донька львів’янки Ірини закінчує українську школу в Німеччині, у Берліні. Що робитиме далі – вступатиме там чи в Україні, наразі 16-річна дівчина не знає, хоча воліє здобувати подальшу освіту все-таки на батьківщині. Про випускні там навіть не мовиться, як і про подарунки, «подяки».

Четвертий клас у німецькому Магдебурзі закінчує донька ще однієї нашої співрозмовниці Лесі. Вона навчається в українсько-німецькій школі Анни Франк. Цей клас вважається випускним, бо далі її переведуть у старшу школу, точніше в гімназію.

«Про випускний тут ніхто навіть не згадує, бо це не прийнято. Максимум, що можуть зробити старшокласники, це піти після врочистої частини святкувати у якийсь заклад, випити по гальбі пива. Але точно не в сукнях, без макіяжу. Я тут такого ніколи не бачила», – стверджує жінка.

Також у окремих німецьких школах випускники можуть придумати собі емблеми та гімн, випустити стіннівку про свій клас. Тамтешні школярі стараються залишити у своєму навчальному закладі добру згадку про себе, зокрема садять квіти та дерева в шкільному саду.

Ольга Шведа

Фото надані співрозмовницями

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!