У Львові досліджують останню частину давніх поховань: в землі знайшли надгробки

11045 0
Це останній етап, під час якого досліджуватимуть ліву частину газону.
фото: лмр

фото: лмр

У Львові на Личаківському військовому цвинтарі (Марсовому полі) розпочали останній етап досліджень та ексгумації давніх поховань. Йдеться про ліву частину газону. Роботи виконують фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». За сприятливих погодних умов, всі роботи планують виконати до кінця травня.  Про це повідомила пресслужба ЛМР. 

«Вчора розпочали початкові роботи з ексгумації на верхній лівій частині трав’яного газону. Вже бачимо, що є ряди поховань», – розповів керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

За його словами, знайшли надгробки, які були скинуті і закопані в землю.

«Це говорить про те, що в 1974 році, коли будували меморіал, ніхто не думав, щоб належним чином увічнити пам’ять загиблих. Частину надгробків, можливо, вивезли, а частину просто закопали в землю. Бачимо, що ніхто людей не ховав належним чином. Бо логічно було б провести або ексгумацію і перепоховання, відповідно до концепції меморіалу, або ж залишити ознакування, що на території газону є поховання. Але про це ніхто не знав, не пам’ятав. І раніше в спекотні дні тут навіть відпочивали люди. Тут вигулювали собак. І це ще раз показує, як радянський союз ставився до загиблих, на котрих він будував свій міф про “велику перемогу”», – додав він. 

їЧитайте також: У Львові планують дослідити і перенести меморіальний комплекс «Пагорб Слави»

Зауважимо, роботи з ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі відбуваються на підставі всіх необхідних дозволів та погоджень від органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.

Нагадаємо, у 2023 році  дослідження та ексгумацію провели на правій частині газону та на центральній алеї. Детальніше про другий етап читайте тут

Для довідки

Ексгумація — вилучення трупа з місця поховання, при необхідності його огляду, проведення експертизи в ході розслідування кримінальної справи.

«Марсове поле» – це було місце захоронення вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил.

У 1946-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на «Марсовому полі» створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

Сучасний вигляд меморіал отримав у 1974 році за проєктом Андрія Шуляра, Василя Каменщика і Володимира Бойка. Меморіал був утворений трьома рядами чорних гранітних плит з іменами загиблих і двома рядами червоних плит між ними. Це мало символізувати гвардійську стрічку. 

Юлія Кметик
____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!