Біля УКУ створять унікальний громадський простір. Візуалізація

4438 1
Неподалік Українського католицького університету, між вул. Снопківською, Василя Стуса та Іларіона Свєнціцького, простягається невеликий сквер. Його особливість в тому, що попри практично столітню історію, він ніколи не мав імені та не зазнавав ремонту. Цьогоріч його планують оновити за кошти, виділені з бюджету розвитку міста. Про унікальність скверу, та про те, які зміни він зазнає Tvoemisto.tv розповіла Олександра Сладкова, начальниця департаменту розвитку міста.

Особливість безіменного скверу

Локація. Поряд зі сквером на вул. Снопківській знаходяться важливі для Львова об’єкти: Український католицький університет на вул. Іларіона Свєнціцького (єдине зі студмістечок немає свого громадського простору), спортивний комплекс «Трудові резерви», а також три навчальні заклади: Львівська національна академія мистецтв,  Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша та Залізничний технікум. Поряд зі сквером також простягається кінцева зупинка трамваю. Зважаючи на таке розташування, громадський простір має бути потенційно привабливим для львів’ян.

Особливість. Унікальність простору полягає в тому, що сквер був побудований ще перед Другою світовою війною. Тоді на місці спортивного комплексу «Трудові резерви» був польський костел св. Вінсента де Поля. Храм почали закладати у 1910 році.

«Сквер входить до групи костелу, то ж ймовірний час його появи у місті приблизно такий самий, що й храму. Проте, точна дата нам невідома. Сам костел так і не добудували, хоча був період коли в ньому проводили служби. Зрештою, з приходом радянської влади, його закрили, а у 1970-х рр. його фундаменти і стіни цоколя використали для палацу спорту «Трудові резерви» (вул. Стуса, 2а). Це був грандіозний проект храму, який не мав собі подібних й тому в пам’ять про нього слід відродити сквер», - розповідає Олександра Сладкова.

Ось так мав виглядати костел 

 

За словами чиновниці,  нині важливо зробити капітальний ремонт у цьому сквері, адже це хороше місце для відпочинку з цікавою історією.

Що змінять

Зараз мощення у сквері зроблено з комбінації старих бетонних плит та базальтової бруківки. За задумом базальтова бруківка має залишитися, а бетонну плитку замінять на нову. Також планують поставити нові вуличні меблі загальною вартістю 49 тисяч гривень. Передбачено проектом і місця для велопарковок. Освітлювати простір будуть нові світлодіодні ліхтарі.

Сквер стане доступний для людей з особливими потребами та матерям з коляскою.

«Тут є два входи вимощені сходами. Після запланованого ремонту, їх буде три. Ми відкриємо ще один вхід з боку «Трудових резервів». Там встановимо пандус щоб людина на візку також змогла заїхати», - розповідає чиновниця.

Озеленення. У сквері вирубають ті дерева, котрі зараз в аварійному стані, проте посадять таку ж кількість нових. Також планують посадити в бетонні клумби кущі (приблизно 20 штук) й навести лад з тими насадженнями, котрі вже є у сквері.

Художнє оформлення. «Сквер має багато підпірних стінок, які потрібно ремонтувати. На одній стіні ми прагнемо відтворити графіті того костелу, який був тут до радянської влади. Проект самої будівлі ми маємо. Задля цього, проведемо міні-конкурс, адже уже два учасника зголосилося для виконання цієї роботи. Тому поки що змагатимуться між собою Львівська національна академія мистецтв та Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша». – розповідає чиновниця.

Також була ідея зобразити рельєф костелу на склі, оскільки це був грандіозний проект храму, який не мав собі подібних. Таким чином відвідувачі змогли б дивитись на будівлю «Трудових резервів», а через скло, як на цьому місці виглядав костел. Проте, реалізувати такий проект важко, тож у міській раді шукають людей, котрі змогли б підказати як це зробити.

Так виглядатиме сквер з вул. В.Стуса

Фінансування

Цьогоріч на громадські простори  місто планує виділити 30 мільйонів гривень. Тож в кожному районі прагнуть створити або відремонтувати  2-3 громадські простори.

Зараз розробляється проект скверу на вул. Снопківській, і вже після його затвердження, зможуть сказати, яку саме суму виділять на ремонт.

Надати скверу ім’я

«Цей сквер ніколи не мав назви, а серед львів’ян про нього практично ніхто не пам’ятає. Ми хочемо придумати назву цьому простору. Можливо найменуємо його за назвою костелу, але поки що ми відкриті для нових ідей», - розповідає Олександра Сладкова.

Читайте також: У Львові буде площа з пішохідним фонтаном та райськими яблунями. Візуалізація

Фото: alex-shutyuk.livejournal.com

 

 

Підготувала Мар’яна Федина


Читайте також:
2 Березня, 2016 04:35
VIJ А ларьки з пивасиком і сигаретами ...для молодих мам залишили
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!