У Львові вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику. Донором став тато

1038 0
Дитину готували до трансплантації кілька місяців, адже операція мала хірургічні особливості через вік та вагу реципієнта і донора.
Фото: ЗУСДМЦ

Фото: ЗУСДМЦ

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі пересадили нирку дитині від родинного донора. 4-річний Миколка з Івано-Франківщини став наймолодший реципієнтом у лікарні, якому провели трансплантацію нирки. Донором для дитини став тато.

Джерело: пресслужба Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

Читайте також: Хірурги подовжили львів'янину кістку кінцівки, яка була уражена пухлиною

У 2019 році Миколці діагностували хронічний гломерулонефрит. На лікування у медзакладі малюка доправили каретою швидкої допомоги з важкою нирковою недостатністю. У реанімаційному відділенні лікарні медики стабілізували стан хлопчика. Відтак Миколка понад 1,5 року отримував лікування перитонеальним діалізом під спостереженням медиків.

У Центрі кажуть, що хлопчика готували кілька місяців, зокрема, він отримував медикаментозний супровід для корекції ускладнень хронічної хвороби нирок та сеанси плазмаферезу.

За словами хірургів, трансплантація у Миколки мала свої хірургічні особливості через вік та вагу реципієнта і донора. Пересадка дорослого органу дитині зазвичай ускладнена, бо лікарі мають справу з дрібними дитячими судинами, тому анастомози тут «ювелірні».

Читайте також: Лікарі видалили 8-місячній Ангелінці зі Львова зайвий великий пальчик

Трансплантацію нирки Миколці провели лікарі Центру спільно з колегами зі Львівської обласної клінічної лікарні. І хлопчик, і тато почуваються добре та мріють про подорожі, які не могли здійснити через хворобу Миколки. Загалом це вже 7 пересадка нирки дітям у ЗУСДМЦ, з них дві були неродинні та п’ять – від донорів-родичів.

Юлія Осим

Фото зі сторінки ЗУСДМЦ

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми – про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!