Київ

У Києві презентували культурні цінності, врятовані митниками від вивезення з України

1186 0
7 квітня Київська митниця презентувала артефакти, які врятували від незаконного вивезення з України.
Фото: Київська митниця / Facebook

Фото: Київська митниця / Facebook

 

Київська митниця, Музей історії міста Києва та Національний військово-історичний музей презентували артефакти, врятовані від незаконного вивезення з України. Серед 469 експонатів — старовинні монети, різноманітні ордени та медалі, предмети холодної зброї та військового спорядження від епохи бронзи до 19 ст.

Науковці Музею історії міста Києва та Національного військово-історичного музею провели експертизу вилучених київськими митниками цінностей та виявили вкрай рідкісні зразки, зокрема, сокиру-кельт (ХІІІ-ХІІ ст. до н.е.), нумізматичні групи римських і польських монет, скіфські наконечники, дзеркало (IV ст. до н.е.), а також рідкісні вістря списів комарівської (XV-XIII ст. до н.е.) та сабатинівської культур (XIII ст. до н.е.).
 
 
Усі ці цінні артефакти громадяни намагалися незаконно в міжнародних поштових відправленнях за кордон.
 
 
Кричущу проблему розкрадання культурного спадку України відзначив начальник Київської митниці Сергій Сілюк: «Минулого року ми в Київській митниці помітили тенденцію до збільшення кількості спроб незаконно переслати культурні цінності з України каналами поштового зв’язку та в міжнародних експресвідправленнях. На нашу думку це, перш за все, пов’язано зі змінами геополітичної ситуації — війною. Унаслідок закриття північно-східних кордонів України, відсутність як міжнародного авіасполучення з Україною, так і деяких залізничних маршрутів, неможливість вільного перетину кордону певними категоріями громадян призвели до перерозподілу так званого «чорного ринку культурних цінностей». Сьогодні ми презентуємо майже півтисячі предметів, які громадяни намагалися відправити з України за кордон в міжнародних поштових відправленнях. А це лише 10 посилок з 330, затриманих Київською митницею за останні півроку для з’ясування питання приналежності предметів до культурних цінностей».
 
 

Попри те, що артефакти врятовані від вивезення з України столичними митниками, для істориків та археологів ці предмети втрачені назавжди. Таку думку висловив заступник гендиректора з наукової роботи Музею історії міста Києва Олександр Пашковський. Він пояснив: якби археолог віднайшов у землі, наприклад, сокиру-кельт, він міг би з великою ймовірністю сказати точне датування, приналежність до певної археологічної культури, а відтак визначити рівень розвитку культурних та економічних зв’язків конкретної спільноти. Однак через те, що подібні знахідки потрапляють до науковців не під час розкопок, детальну історію предметів неможливо дізнатися.

Представники музейної спільноти наголошують на важливості роботи з запобігання розкрадання культурних цінностей.

До слова, у київському Головпоштамті представили 15 поштових марок з 15 країн світу.
Фото: Київська митниця / Facebook

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!