За невикористання касових апаратів підприємців оштрафували на 2 млрд гривень

703 0
Наразі лише 76% бізнесів перейшли до фіскалізації продажів.
ФОТО: УКРІНФОРМ

ФОТО: УКРІНФОРМ

Сума штрафів за невикористання підприємцями касових апаратів, починаючи з 2021 року, вже сягає понад 2 млрд гривень, причому - більша частина цієї суми припадає на перший рік великої війни. Про це повідомляє платформа відкритих даних Опендатабот.

Так, попри те, що кількість перевірок за час великої війни зменшилась, як зменшилася і кількість накладених штрафів, сума штрафів за невикористання ПРРО/РРО зросла в рази.

Читайте також: Навіщо нам посередники між підприємцями та податковою або що не так із РРО

У 2022 році кількість перевірок зменшилася на 17% – зі, в середньому, 2230 перевірок на місяць до 1860. Кількість накладених штрафів зменшилася з 30 тис у 2021 році до 23 тис - у 2022 році. Водночас, якщо у 2021 році податківці за результатами перевірок наклали штрафів на суму 540,8 млн гривень, то у 2022 році ця сума вже сягнула 1,349 млрд гривень. Таке зростання загальної суми пов'язано із тим, що з 1 січня 2022 року розмір штрафів збільшився у 10 разів: так, за перше виявлене порушення замість 10% від чека штрафували на 100%, за повторне – замість 50% від чека на 150%.

Варто також зазначити, що більша частина суми штрафів за ПРРО/РРО торік було накладено у жовтні. Загальна сума санкцій за жовтень – 754,5 млн грн – більша, аніж за весь 2021 рік. Проте в 2023 році ці показники мають шанс перевищити результати перевірок у перший рік війни. По-перше, з початку року кількість перевірок на місяць уже побільшала у порівнянні з 2022 роком аж на 6%. По-друге, з 1 липня планують скасувати мораторій на документальні перевірки для бізнесів, які не працюють з підакцизними товарами. При цьому, чверть підприємців ще й досі не мають касових апаратів. 

Читайте також: Для малого бізнесу запровадили касові апарати. Кого стосуються зміни 

За даними Опендатабот, наразі лише 76% бізнесів перейшли до фіскалізації продажів. Загалом, як підсумували в Опендатабот, від початку 2021 року, коли офіційно закон про касові апарати набув чинності, до травня 2023 року було проведено 54,9 тисячі перевірок, за результатами яких накладено 59, 7 тисяч штрафів на загальну суму 2 млрд грн.

Зазначимо, що в Україні зареєстровано близько понад 3,3 млн ФОПів та компаній, більш ніж 340 тисяч з них працюють за спрощеною системою оподаткування.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року ФОПи зобов'язані використовувати РРО (або віртуальні аналоги – програмне РРО), якщо вони отримують платежі готівкою або платіжними картками. В іншому випадку на них очікує штраф. Виимоги запрацювали через зміни до податкового законодавства і стосуються платників єдиного податку другої-четвертої груп. Тепер підприємці, які проводять готівкові розрахунки, обов’язково повинні мати документи на свої товари, реєструвати свої операції та видавати чеки. Що про ці нововведення думають підприємці, податківці й аудитори читайте у матеріалі Tvoemisto.tv.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!