Київ

Мінкульт підтвердив виселення УПЦ МП з Лаври. Що сказали в МП

1294 0
Мінкульт підтвердив, що УПЦ МП має залишити Києво-Печерську лавру до 29 березня. Припинення дії договору стосується всіх приміщень, які орендує МП в Лаврі.
Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко підтвердив, що договір безоплатного користування УПЦ МП Києво-Печерською лаврою розривається з 29 березня, і це стосується «всіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі».

«Рішення обґрунтоване висновками Міжвідомчої робочої групи, яка під час своєї роботи встановила порушення Монастирем умов Договору щодо використання державного майна», — написав міністр.

«Відповідно до визначеної правовим полем процедури, від завтра [11 березня] працюватимуть робочі групи, утворені Заповідником, з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд», — додали в Мінкульті.

Замість повідомлення з позицією заповідника на сайті Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври зараз опубліковано позицію УПЦ МП. Там заявили про «ультиматум чиновників Мінкульту» та про те, що їхні вимоги "не мають жодних юридичних підстав".

«Єдиною підставою для відселення монахів з православної святині є лише забаганка чиновників з Мінкульту, так само як це було і за радянської влади у 60-х роках минулого століття», — стверджують у церкві.

Читайте також: у Київраді засудили діяльність УПЦ МП через заперечення агресії рф

Нагадаємо, 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" заявив про розірвання договору з УПЦ МП щодо оренди монастиря. Договір безоплатного користування буде розірваний з 29 березня 2023 року і стосуєватиметься усіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі. До цього часу монахів попросили звільнити займані будівлі. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!