Київ

Влада Києва пояснила, чому в столиці щороку нещадно скошують траву

1526 0
Траву в Києві продовжуватимуть косити поки не зміняться правила утримання зелених насаджень. Цьогоріч у КМДА вирішили не косити траву лише на деяких ділянках.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Комунальники Києва, відповідальні за утримання зелених насаджень, скошують траву на столичних газонах, залишаючи випалену суху землю, згідно із правилами, що були встановлені у 2006 і 2008 роках. Про це розповіли в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА у відповідь на запит «Твого міста».

Як пояснили комунальники, пiдприємства з утримання зелених насаджень районiв Києва, проводять роботи з косiння та полив газонiв у межах паркiв, cквepiв та в зелених зонах вздовж бульварiв та вулиць.

Скошування трави проводиться вiдповiдно до правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених накaзом Miністерства будiвництва, архiтектури та житлово-комунального господарства України у 2006 році та правил благоустрою Києва, затверджених рiшенням Київради у 2008 році.

Вiдповiдно до названих документів скошування - це основний прийом догляду за газонами. Максимальна висота травостою, згідно із зазначеними правилами, має бути на партерних газонах не вище 5 см, звичайних – 10 см, лучних - 15 - 20 см. Тож висота скошування травостою на партерних газонах становить 2-4 см, звичайних i лучних - 3-5 см.

У посушливий перiод висоту скошуваня дещо збiльшують (особливо на молодих газонах), бо низьке скошування дуже послаблює рослини.

Також, як пояснили в управлінні КМДА, згідно із встановленими правилами благоустрою власники (користувачi, балансоутримувачi) зелених насаджень зобов'язанi проводити косiння газонiв перiодично, при досягненнi трав'яним покровом висоти 15 см, залишаючи 5-8 см. Ці правила є обов'язковими для виконання всіма установами, пiдприємствами, органiзацiями та громадянами, якi займаються проектуванням, створенням, ремонтом i утриманням зелених насаджень.

При цьому, у КМДА додали,  що скошування корегується у вiдповiдностi до погодних умов: у лiтнiй перiод у спеку висота скошування травостою збiльшуеться.

Нагадаємо, 3 квітня в КМДА заявили, що цього року в Києві впроваджують європейські практики захисту біорізноманіття - декоративні луки та ділянки без скошування. У столиці з’явиться 25 декоративних лук, зокрема на транспортних розв’язках, розподільних смугах і ділянках уздовж автомобільних доріг. Приблизно така ж кількість ділянок, які розташовані не в зоні активної рекреації, буде виділена для проведення експерименту із відмовою від косіння.

Нарікання на процедуру скошування трави виникають щороку з настанням потепління. Наприклад, торік влітку жителі столиці реєстрували електронну петицію на сайті Київської міської ради з ініціативою припинити косіння трави. Втім, вона не набрала потрібних голосів. 

Масово критикують цю процедуру також в соцмережах. Так, кияни були невдоволені косінням галявин з травою та дикорослими квітами на проспекті Лобановського. Зокрема, нещодавно про це писав киянин Олександр Соколенко у своєму Facebook.

«Щороку одне і те саме. Голосіївський проспект, проспект Лобановського. З самого ранку десятки комунальників з газонокосарками завзято "вигризають" першу весняну траву», - обурюється мешканець столиці. Аналогічна ситуація спостерігається у всіх районах Києва. 

При цьому чоловік дивувався таким традиційним процедурам, сумніваючись у їхній доцільності. Також Соколенко опублікував відео, як на проспекті Лобановського косять траву газонокосаркою. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!