Київ

Інститут національної пам'яті підтримав заміну герба на монументі «Батьківщина-мати» в Києві

958 0
Символи воюють і навіть перемагають.
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович виступив на підтримку заміни радянського герба на щиті монумента «Батьківщина-мати» на український тризуб. Про це Дробович написав у своїй колонці на Українській правді.

«Зміна монумента «Батьківщина-мати» чи нарешті завершення будівництва Музею Голодомору-геноциду напередодні 90-ліття трагедії (за кошти з тої частини бюджету, яку надають нам союзники, і які просто не можна витратити на військо), – це точно кроки, які віддаляють нас від Москви, роблять нас більш свідомими наших цінностей. І це в жодному разі не можна порівнювати із закупівлею барабанів у сховища, перекладанням плитки за 100 метрів від мерії чи будівництвом нового регіонального стадіону – це просто речі різного порядку. І для людей, які прагнуть правди, а не маніпулюють, це очевидно», – наголосив він.

Він відзначив значущість символів під час повномасштабної війни і закликав не йти на компроміси із совістю.

«Символи воюють і навіть перемагають – вони маніфестують свою силу, позначають невразливість того, що означують, стають провідниками ідей та унормовують їх. Що є кращим доказом «нормальності», ніж стояння поруч із державним прапором на самій видноті? Чи це дійсно те, що варто толерувати? На мою думку, ні, ми не можемо йти на такі компроміси з совістю під час війни. Ми маємо нарешті припинити цю ганьбу, й у такий спосіб символ нашої боротьби і свободи – тризуб – переможе символ більшовицького тоталітаризму – серп і молот. Це буде хоч і дуже буквальна дія нашої громади, але зрозуміла і довгоочікувана», – вважає Дробович.

Нагадаємо, проєкт заміни герба СРСР на Тризуб розробив Український інститут сталевих конструкцій ім. Шимановського. Прокат сталі для композиції виконали робітники «Запоріжсталі».

Зазначається, що герб України буде об’ємною (не пласкою) конструкцією. Він міститиме два типи металу – нержавіючу сталь компанії завтовшки 1,7 мм та сталь закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм. Розмір тризуба – 7,5 метра на 4,5 метри.

Додамо, втілення проєкту виконуватиметься виключно коштом бізнесу. Герб СРСР на монументі «Батьківщина-мати» планують замінити на герб України до Дня Незалежності України.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!