Яких правил мають дотримуватися водії електросамокатів у Львові. Перелік

8027 0
Електросамокатам дозволили рухатись по тротуарах, пішохідних доріжках, у парках, але тільки зі швидкістю до 5 км/годину.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Протягом травня у Львові надійшло де'вять викликів про дорожньо-транспортні пригоди за участю електросамокатів. Станом на зараз їх вже близько 15. Про це повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі патрульної поліції Львівської області.

У Львові минулоріч напрацювали правила, що стосуються саме користувачів електросамокатами. За ухвалою, яку прийняли депутати на засіданні сесії ЛМР, дозволили рухатись по тротуарах, пішохідних доріжках, у парках, скверах та на паркувальних майданчиках на електросамокатах, але тільки зі швидкістю до 5 км/годину.

Читайте також: З проблеми – у благо, або про електросамокати і усвідомленість 

В ухвалі також йдеться про обмеження швидкості руху електросамокатів до 5 км/год на тротуарах, де багато пішоходів. Тобто, якщо користувач електросамокату їде тротуаром, де багато людей, то потрібно обмежити рух задля безпеки всіх учасників руху. Якщо ж тротуар вільний, то їхати можна швидше. 

Електросамокатами мають користуватися люди від 14 років. Діти від 7 до 14 років зможуть користуватися цим засобом також, однак лише у супроводі батьків.

Окрім цього, людям, які використовують вулично-дорожню мережу, забороняється паркувати самокат у таких місцях:

  • на пішохідних переходах;
  • на пандусах для маломобільних груп населення;
  • на зупинках громадського транспорту;
  • на велосипедних та пішохідних доріжках, а також на тротуарі, якщо його ширина менша, ніж 1,5 м;
  • перед входом/виходом до житлових та нежитлових будівель, споруд;
  • перед або поблизу аварійних виходів і зон виїзду пожежної охорони, швидкої допомоги та інших екстрених служб.

 

Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі ЛМР, затвердженні правила дійсні і надалі. Детальний перелік заходів можна переглянути в ухвалі.

Читайте також: У центрі Львова 20-річний юнак на електросамокаті збив літню жінку

Патрульні у свою чергу нагадують, що під час руху слід звертати увагу на дорожні знаки та світлофори, одягати шолом та інші захисні елементи, користуватися світловідбиваючими елементами, обирати оптимальну швидкість, слідкувати за дорожнім покриттям, дотримуватися дистанції й інтервалу та не розмовляти по телефону. Також після користування орендованим електросамокатом радять припаркувати його у безпечне місце, аби він не перешкоджав іншим учасникам руху. Якщо ви потрапили у ДТП за участю електросамоката, дотримуйтесь порядку дій, як і у разі аварії з іншими видами транспорту. Залишайтеся на місці та викличте патрульну поліцію, а за потреби — швидку. Далі розбиратимуться охоронці порядку.

Нагадаємо, що через суттєве зростання кількості людей, які їздять містом на електросамокатах, та популярність нового виду транспорту у Львові побільшало конфліктів на дорогах і тротуарах. З’ясувалось, що в країні, та у місті зокрема, не було чітких правил, які б регулювали цю сферу. Tvoemisto.tv провело публічну дискусію про правила користування легким електротранспортом у місті. Спочатку користувачам такого транспорту радили використовувати інфраструктуру велодоріжок і не виїжджати на тротуари. Після дискусії у ЛМР пообіцяли створити роботу групу та напрацювати правила безпечного користування елексамокатами. Окрім цього, Тvoemisto.tv публікувало експрес-інтерв’ю з керівником управління транспорту міськради Львова Орестом Олеськівим про майбутнє електросамокатів у Львові.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!