«Є помилкою забороняти російську церкву і мову в Україні», – архієпископ РКЦ у Львові

11179 0
Війна отруїла серця, а тикання пальцем на мову чи церкву може стати джерелом ще більшого болю для людей і підживленням непотрібних Україні розколів, вважає Мечислав Мокшицький.
Фото: РІСУ

Фото: РІСУ

Римо-католицький архієпископ Львівський Мечислав Мокшицький в інтерв’ю італійському виданню Avvenire.it сказав, що заборона російської церкви та мови в Україні є помилкою, і може стати джерелом ще більшого болю та розколу в країні.

Джерело: переклад «RISU» інтерв’ю у виданні Avvenire.it

Латинський архиєпископ Мокшицький розповів випадок, коли один чоловік дорікав 8-річному хлопчику-переселенцю з Донбасу за те, що той говорить російською мовою, на що дитина відповіла, що теж українець, але народився на території, де спілкуються російською.

«Восьмирічний хлопчик, який живе у «модульному містечку», розташованому в кутку Стрийського парку у Львові, не надто засмучений. Він переселенець, і перебуває тут разом із матір’ю та двома братиками. Його дім — це один із модульних будинків, в яких проживають сімдесят сімей, що втекли зі сходу країни: одна кімната з ліжками та кухня. Туалет спільний для цілого містечка. Війна отруїла серця», – вважає латинський архиєпископ Мечислав Мокшицький.

Читайте також: Йому варто очистити оточення. Чи розуміє Папа, що відбувається в Україні

За словами архієпископа, російське вторгнення в Україну вважається ворожим і це зрозуміла реакція, що є «зовнішнім знаком захисту і протесту: захисту від агресора, який вісім місяців нищить країну і сіє смерть, біль і розлуку; протест, щоб ствердити, що тут ніхто не хоче війни».

Він погоджується із зауваженням журналіста, що російська мова присутня в ДНК принаймні половини українського народу.

«Досить подивитися на більшість біженців, які прибувають сюди до Львова: вони говорять російською, але від цього вони не є менше українцями. Більше того, у багатьох випадках на фронті за свободу країни воюють їхні рідні та друзі. Саме тому заборона російської мови, як це було вирішено на національному рівні, може бути небезпечною. Це означає маргіналізацію частини країни. Коли губернатор області відвідав один із наших єпархіальних центрів підтримки, то почув, як один із біженців сказав: «Нам тут у Львові дуже добре і ми вам дякуємо. Але коли ми виходимо на вулицю, і люди чують, що ми говоримо російською, на нас відразу показують пальцями». Україна могла б взяти за зразок Швейцарію, де аж чотири офіційні мови», – сказав Мокшицький.

Так, після повномасштабного вторгнення рф в Україну деякі громади заявляли про перехід від православної церкви московського патріархату, але латинський архиєпископ називає РПЦ в Україні «Церквою народу», зазначаючи, що українські вірні не винні в тому, що вчинив кремль. На думку Мокшицького, «тикання пальцем на мову чи Церкву може стати джерелом ще більшого болю для людей і підживленням непотрібних Україні розколів».

На запитання про те, чи може Папа Франциск зблизити перемовини президента Зеленського та російського диктатора путіна, римо-католицький архиєпископ сказав:

Читайте також: Папа знову закликав путіна зупиннити війну, а Зеленського – відкритися на пропозиції миру

«За Папою стоїть не лише ватиканська дипломатія, але й сила молитви всієї Церкви. І за допомогою Божої благодаті диво завжди може статися. Я думаю про Горбачова, який завершив епоху Радянського Союзу. Папа є «Петром нашого часу» і завдяки своїй духовній харизмі він може зробити внесок у переміну сердець обох президентів і обох країн».

Він також додав, що необхідний перепочинок. Ракети продовжують летіти в українські міста та села, бо «війна позбавила людей усмішки, горе множиться, бідність зростає через те, що важко знайти роботу», також очікується нова хвиля переселенців до Львова.

«Як церковна спільнота ми вже готові втрутитися у випадку надзвичайних ситуацій. І як християни ми покладаємося на зброю молитви: місяць жовтень ми присвятили Розарію за мир, який супроводжується постом», – додав Мечислав Мокшицький.

Крім того, у відповіді на запитання про те, чи готовий та чи хоче український народ компромісу, Мокшицький зазначив, що не думає, що так. Однак римо-католицька церква закликає до любові та прощення ворогів, як того вчив Христос.

«Я не думаю, що народ готовий до компромісу. Він вимагає справедливості та України, яка збереже всі свої території, включно з Кримом. Ось чому ми хочемо роздумувати про милосердя. Сам Христос просить нас любити ворога, нашого агресора. І прощати його: ми це повторюємо кожного разу, коли промовляємо «Отче наш». Потрібно навчати безмежній любові, яка відкриває нам справді вільне життя», – вважає Архієпископ Львівський. 

Нагадаємо, 14 червня йшлося про те, що Папа Римський Франциск сподівається на зустріч із главою російської православної церкви патріархом Кирилом у вересні в Казахстані. 12 червня також повідомляли, що Папа Римський Франциск прагне приїхати з офіційним візитом в Україну, утім поїздка відкладається через стан його здоров’я.

Говорячи про війну в Україні Папа Франциск згадав доньку російського пропагандиста дугіна, заявивши, що вона стала «безневинною» жертвою війни. Україна відреагувала на це скептично. 

На початку вересня стало відомо, що Папа Римський Франциск найближчим часом не зможе відвідати Київ і москву, як планував раніше. Через травму коліна лікар Папи Римського Франциска не рекомендує йому нікуди їхати.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!