В українських підручниках «батьків» хочуть замінити «рідними». Опитування

4552 0
Плановані зміни в українських підручниках викликали неоднозначну реакцію суспільства.
фото ілюстративне

фото ілюстративне

Міністерство освіти й науки України в рамках антидискримінаційної кампанії має намір вилучити з підручників слова «негри», «жиди», «цигани», «батьки», а також включити людей з інвалідністю та змінити образ людей похилого віку, повідомляє прес-служба МОН.

Зокрема, фахівці пропонують замінити слово «батьки» на слово «рідні» у завданні: «Разом із батьками обговори, де можна гратися», оскільки в Україні майже три мільйони дітей проживають у неповних сім’ях, а це майже 40% дітей. Мова іде про тих, хто живе виключно з дідусями та бабусями, із старшими братами та сестрами, з тітками та дядьками.

Читайте також: Усі українські першокласники отримають набори LEGO

З цієї ж причини висловлюються застереження до макетів підручників, де зображення підбираються виключно з повною сім’єю. Наприклад, один з цьогорічних висновків до підручника для 1 класів пропонує зняти питання «Як і де познайомились твої батьки?». Поруч одразу дається пояснення, що можлива дискримінація за сімейним станом, адже питання буде некоректним, якщо:

  • мама одна виховує дитину, зачату в результаті зґвалтування;
  • мама або тато уже перебувають в іншому шлюбі і не бажають говорити про біологічного батька/матір дитини;
  • дитина, у якої померли батьки, виховується іншими родичами, які не знають, не пам’ятають або їм важко розповідати про знайомство батьків дитини тощо.

Крім цього, ознаки дискримінації мають і ті завдання, які зображують хлопчиків/дівчат у стереотипних ролях, тим самим пропагуючи застарілі форми поведінки. Так, це можуть бути уявлення, що про дітей можуть піклуватися лише дівчата чи що технічними професіями можуть займатися виключно хлопці.

Читайте також: Працювати з дітьми – це як дивитися у майбутнє. Чим унікальні проблеми освіти в Україні

Також пропонується вилучили з підручників чимало анахронізмів на кшталт висловлювань «негри», «жиди», «цигани». Крім того, експертиза шкільних підручників виявила, що в них повністю відсутні герої, які представляють людей з інвалідністю, а особи похилого віку зображуються виключно немічними.

«Так, сьогодні 6% населення нашої держави – близько 2,5млн осіб – це люди з інвалідністю. Зараз у школи, в інклюзивні класи приходять діти з особливими освітніми потребами. Саме антидискримінаційна експертиза дала можливість включити в підручники людей з інвалідністю і зробити їх частиною картини світу, яку створює школа у дітей», – пояснюють в МОН.

Читайте також: Новий закон про освіту. Що реально зміниться, коли буде результат і що може піти не так

Зазначимо, що свої пояснення Міністерство освіти й науки виклало після того, як набула розголосу колонка про гендерну ідеологію дружини секретаря РНБО Олександра Турчинова Анни Турчинової – доцента, декана факультету природничо-географічної освіти та екології Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.

У своєму блозі на сайті «Цензор.Нет» вона стверджує, що «маніпулюючи поняттям «свобода», представники цієї (гендерної – прим. ред.) ідеологій створили своє дуже посильне лобі у ООН та ЄС і почали наступ на традиційні цінності – духовність, сім'ю, повагу до літніх людей, роль батьків, розуміння своєї приналежності до тієї статі, яка була в тебе від народження, роль чоловіка та жінки у суспільстві»

З-поміж інших змін Анна Турчинова особливо акцентує увагу на заміні слова «батьки» на слово «рідні»: «Чому ніхто не спитав батьків, чи згодні вони бути не батьками, а якимось Родичем 1 та Родичем 2?». Таким чином, на думку жінки, здійснюється ліквідація класичної моделі сім’ї.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!