Київ

Заповідну зону національного природного парку «Голосіївський» збільшили на 838,1 гектара

1256 0
Це має забезпечити охоронний режим для особливо цінних природних екосистем та обʼєктів.
Національний природний парк «Голосіївський»

Національний природний парк «Голосіївський»

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило проєкт організації території Національного природного парку «Голосіївський», яким частка заповідної зони парку збільшена з 12,9% до 20,4%. Загальна заповідна зона тепер буде становити 2 246,33 гектара. Про це повідомили у пресслужбі Київської міської ради.
 
Таке розширення заповідної зони має забезпечити ще більший контроль та охоронний режим для особливо цінних природних екосистем та обʼєктів, яких у парку багато.
 

За словами директора департаменту природно-заповідного фонду та земельних ресурсів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Едуарда Арустамяна, на території Національного парку «Голосіївський» росте більш ніж 1,5 тисячі видів рослин та грибів, з них понад 90 видів рідкісних, понад 40 видів занесено до Червоної книги України, 6 видів включені до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, 10 видів охороняються Бернською конвенцією, 17 видів внесені до списку Вашингтонської конвенції; 63 види рослин підлягають особливій охороні в межах міста Києва. Також в парку зареєстровано 22 тисячі видів хребетних та безхребетних тварин, з яких велика частина занесена до Червоної книги.

«Це дуже короткий опис того, що називається біорізноманіттям, те, що зберігає і відновлює Національний парк “Голосіївський”. Збереження цього природного багатства є основним завданням заповідної зони. Зберігається природа і в інших функціональних зонах, але заповідна зона є ключовою саме для збереження біорізноманіття», – додав Арустамян.

Зазначимо, що необхідність збільшення заповідної зони була передбачена змінами до ст. 21 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», відповідно до яких діяльність національних природних парків має спрямовуватись на доведення площі заповідної зони до рівня не менше ніж 20% від загальної площі.

Захисник дикої природи Михайло Погребиський відмітив, що збільшення охоронної зони нацпарку допоможе у захисті, оскільки існують загрози його територіальній цілісності. Як приклад він навів Біличанський ліс, де існують територіальні претензії з боку Київської області на частину території нацпарку, зокрема рішення Бучанської селищної ради про розширення мереж Коцюбинського на 23 тис. га. За словами активіста, 80% цієї території — це нацпарк Голосіївський. Окрім того, Біличанський ліс рішенням Київської обласної ради включений в межі перспективного розвитку Київської області, що несе ризики забудови природних територій.

Також в нацпарку є випадки самозахоплення земельних ділянок, і попереднє керівництво нацпарку укладало незаконні рекреаційні угоди з суб'єктами господарювання, які захопили ділянки, та низка інших загроз по захопленню ділянок. Своєю чергою представник національного природного парку «Голосіївський» Олег Година зазначив, що нацпарк вже підготував кілька клопотань щодо розширення території, одне з них вже схвалено Міндовкілля.

До слова, у Голосіївському лісі збираються створити зоологічну пам'ятку природи «Гай хижих птахів» через те, що тут мешкають чимало птахів, які занесені до Червоної книги України.

 
 
 
 
 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!