Будуть протести? Чому цього року можуть не відбутися вибори до райрад

2041 0
Є термін, в які мають бути призначені ці вибори, – це 70 днів до їх проведення. Він закінчується 14-15 серпня. Якщо у цей термін ЦВК не винесе рішення, то виборів у райради не буде.
Фото: Радіо Трек

Фото: Радіо Трек

25 жовтня в Україні відбудуться чергові вибори у місцеві ради уже за новим законодавством та на новій територіальній основі. Зокрема, вперше мали б обирати депутатів та голів ОТГ та райрад. Проте ЦВК через певну правову колізію не змогла призначити вибори в райради. Директор Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький аналізує, чому так сталося та які це матиме наслідки. 

Чому не призначили виборів до районних рад? Якщо за постанову про чергові вибори голосує Верховна Рада, то вибори у новоутворені райони та громади (тобто перші вибори) мала б призначити ЦВК. У суботу, 8 серпня, вона призначила перші вибори в ОТГ, але не змогла цього зробити щодо районних рад. Через те, що не було подання від уповноваженого органу.

Читайте також: Уже не райцентр. Чи знають у Пустомитах, що з ними буде після втрати статусу

ЦВК звернулася до Міністерства розвитку громад та територій і профільного комітету Верховної Ради за роз’ясненнями.

Не знаю, чим це закінчиться, тому що комітет зараз на депутатських канікулах. Є термін, коли мають бути призначені ці вибори, – це 70 днів до їх проведення. Він закінчується 15 серпня. Якщо у цей термін ЦВК не винесе рішення, то виборів у райради не буде 25 жовтня.

Що далі? Питання проведення виборів і існування районних рад, у принципі, – дискусійне. Бо коли ми створили ОТГ і передали їм повноваження, то потреба у райрадах майже відпала. Вони не мають суттєвих завдань і повноважень. Постає питання, чи потрібно їх створювати? Є різні думки, хтось каже, що вони мають бути, бо передбачені Конституцією, хтось, що ні – бо вони займатимуться політикою.

Читайте також: Кабмін створив Львівську ОТГ. Як це вплине на вибори та бюджет

Якщо вони не відбудуться, особливої проблеми не буде. У Конституції написано, що районні ради є виразниками спільних інтересів територіальних громад району. Вважатиметься, що цих спільних інтересів не існує. Тепер кожна об’єднана територіальна громада матиме свої повноваження, а чим не зможе займатися ОТГ, те передаватиметься на обласний рівень.

Наприклад, є такі ситуації, коли одній громаді недоцільно утримувати якийсь великий об’єкт, скажімо лікарню, яка надає послуги на території більшій, ніж ОТГ. Або ж фінансування Народних домів, бібліотек, спортивних шкіл та подібних об’єктів.

Певний час також говорилось про те, що можливо райони займатимуться певними закладами профтехосвіти, бо це більше, ніж територія громади і менше, ніж території області.

Чи будуть через це протести? Думаю, що ні. Люди, які хочуть отримати владу в наступну каденцію, розуміють, що вона буде в громадах. Там будуть кошти, повноваження і туди варто йти. А від того, що не буде районної ради, ніхто не відчуватиме втрати інтересу.

Читайте також: Коли на Львівщині запрацює нове районування і що буде з колишніми райцентрами

Хоча є інша сторона справи – згідно діючого законодавства районні ради мають право висловлювати недовіру відповідним місцевим державним адміністраціям і якщо ця недовіра назбирує більше, ніж дві третини голосів, то йде скерування до президента про відкликання такого голови адміністрації. Можливо, цей політичний запобіжник буде втрачений, хоча раніше ним користувалися та часто шантажували.

Таким чином, у нових районах після 25 жовтня буде районна державна адміністрація і структурні підрозділи центральних органів виконавчої влади. Відповідно, у нас на Львівщині буде 7 районів, а ще в 15-ти колишніх районних центрах на перехідний період збережуться їх відокремлені підрозділи.

Влада на районному рівні буде, але без представницьких та колегіальних повноважень.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!