На правах реклами

Куди поїхати на вихідні зі Львова: місце старого курорту мінеральних вод

15716 0
Tvoemisto.tv пропонує проїхатися до Пустомит, міста, що колись було курортом і де народився Любко Дереш. Спланувати мандрівку та прокласти зручний маршрут, щоб не заблукати по дорозі, допоможе якісний зв'язок 3G від Київстар.

Де знаходяться Пустомити

Місто Пустомити є одним з районних центрів Львівської області і отримало свій статус у 1988 році, проте про населенийпункт на цьому місці згадували і раніше, приблизно у XV ст.. Побутує версія, що на той час ще село могло бути митницею на межі Перемишльського та Звенигородського князівств, а коли Мито втратило свою значимість, то його іменували вже як пусте Мито, що згодом і переросло в сучасну назву ‒ Пустомити.

Джерело: polona.pl

Відстань до обласного центру становить 19 км, що проходить автошляхами державного та місцевого значення. Основна автодорога державного значення Т-14-16 Львів-Пустомити-Меденичі.

Місто є центром Пустомитівської міської ради, якій крім Пустомит підпорядковані район Глинна і села Наварія та Лісневичі. Чисельність населення становить понад 11 тисяч осіб.

Чому це місце унікальне

У 1417 році поселення з тодішньою назвою Митко щирецький війт Іван Нишолек продав якомусь Станіславові Коритку за 300 празьких грошів, що підтверджено актом короля Владислава Ягайла. Під назвою Пустомити село вперше згадується у 1441 році у Львівській судовій книзі. У першій половині XVI століття містечком володів Ян Дідушицький. У 1528 році він продав Пустомити Яну Тарновському, в якого їх у 1541 році знову викупив син Яна Дзедушицького Микола. У 1617 році власником поселення був Рафал Дідушицький. В середині XVІІ століття Пустомитами володів його син Олександр.

У 1787 році Пустомити належали панові Якубові Домінському, з 1820 року ‒ Яну Любичу Хоєцькому. А з 1880 року раніше ні чим непримітні Пустомити стали курортом. Тодішній власник містечка Лонгін Дунка зацікавився джерелом мінеральної сірчистої води, яке було відомим ще з кінця XVIII століття. За завданнями Дунки доктор Вонсович зробив хімічний аналіз води і вона виявилася схожою на Великолюбінську. У 1882 році відкрилася купальня і зведено двоповерховий будинок на 26 кімнат. Курорт припинив своє існування з початком Першої світової війни. 

Джерело: polona.pl

Наявність у Пустомитах та околицях запасів вапняку призвела до заснування вапняних заводів. В 1887 році в селі збудовано дві великі печі для випалювання вапна. Розвитку виробництва вапна сприяла і побудова залізниці Львів-Стрий, що пройшла через Пустомити. Станція спочатку була лише у Глинній, а у 1881 році збудували і в Пустомитах.

Що подивитися

Дерев'яна церква Преподобного Симеона Стовпника у селі Лісневичі (що підпорядковується Пустомитівській міській раді)

На одвірку західних дверей церкви різьблений напис (переклад з «Інскрипції на дерев'яних церквах» В. Слободян): «Церква ця св. Симеона побудована Р. Б. 1828, а помальована 1895».

Витягнута у плані будівля розміром 16,8 м х 10,3 м з гранчастим вівтарем і симетрично прибудованими до нього ризницями. У цьому випадку класичні нава і бабинець об'єднані в одне приміщення. Можливо, так зробили під час однієї з перебудов. Церква накрита двосхилим дахом, гребінь якого завершений світловим ліхтарем з маківкою.

Оточена піддашшям, що прикрашене звисаючими вазонами. На фронтоні церкви яскраво-жовтим виділене сонце, що сходить і високий хрест встановлений на ньому. На північ від храму стоїть триярусна дзвіниця розміром 4,2 м х 4,2 м. Навколо багато вільного простору, тому церкву можна будь-якої відстані безперешкодно оглядати чи сфотографувати собі на пам'ять. 

У 1813 році в Лісневичах відбулося посвячення церкви в день св. Симеона Стовпника. Будувалась церква з дубових колод, без застосування металевих цвяхів і конструкцій наприкінці XIX ст. Про те, що церква збудована значно раніше 1813 року, свідчить конструкція самої будівлі. На її посвячення  приїжджав Андрей Шептицький.

Спочатку її планували будувати на полі за селом, але коли господарі почали звозити матеріали під будівлю церкви, коні сполошились, понеслись назад до села і зупинилися аж на околиці, де зараз стоїть дерев'яна церква. Перед війною був розроблений проект нової кам'яної церкви, але війна перешкодила здійснення цього задуму. 13 січня 1968 р. церква була закрита та знята з реєстрації. На її горищі в 70-х роках був знайдений оригінал примірника «Апостола», видрукованого першодрукарем Іваном Федоровичем у 1574 році.

Палац у Пустомитах

Двоповерховий класицистичний палац збудовано на зламі XVIII і ХІХ століть, а навколо закладено ландшафтний парк. Палац є прямокутною видовженою будівлею з мансардою, дах бароковий, критий бляхою, із заломом. Головний фасад прикрашений ризалітом з фронтоном. Парковий фасад має гранчастий ризаліт, побудований на терасі. Будівлю перебудовано в 1920-х роках, після чого втратила багато зі свого легкого і елегантного силуету. Саме тоді з'явилися леви перед входом. Інтер'єри теж були змінені, крім, ймовірно, двох восьмибічних залів на першому та другому поверхах. Якщо у вас Київстар, то поділитися як красою цього палацу, так і знімками інших визначних місць Пустомит ви можете просто в режимі онлайн.

Палац у Пустомитах (1909 р.). Джерело: polona.pl

 

Пустомитівський парк

Пустомитівський парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва ХІХ ст. місцевого значення. На сьогодні потребує впорядкування та реконструкції. Проте, ми знайшли тут цікаві куточки для дозвілля.

Храм Успення Пресвятої Богородиці

Відомості про парафію дійшли до нас із ще пізніших часів – лютого 1765 року. Село нараховувало 32 родини парафіян. Ще до 1798 року храм в Пустомитах був матірним до храму св. Симеона Стовпника в Лісневичах. 1873 року через село пройшла залізниця Львів-Стрий. Насип колії проліг буквально за крок від храму. Отець Нарольський постійно скаржився, що під час проходження поїзда він не чує власного голосу, коли служить Святу Літургію.

Як туди дістатися

Місто знаходиться за 19 км від Львова. Доїхати до нього можна як залізницею, так і приміськими маршрутками №141, №116 та №142

Мандрівка автомобілем триватиме приблизно 30 хвилин. І, щоб навігатор привів вас у пункт призначення, можна скористатися 3G інтернетом від Київстар.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій карті:

За матеріалами  pustomyty.virtual.ua, ukrmandry.com.ua, nick-coll.livejournal.com, ukrainaincognita.com, andy-travel.com.ua, pustomyty-miskarada.gov.ua, historytv.at.ua, castles.com.ua.

Матеріал до рубрики «Куди поїхати на вихідні зі Львова» створено за підтримки компанії

 

Оксана Матійків, Марія Стахів

Фото Петра Ткачишина

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!