На правах реклами

125 тис. грн стипендії: команда студентів «Львівської політехніки» отримала грант на подальше навчання

3367 0
«Професіонали майбутнього» – це єдиний в Україні галузевий конкурс наукових робіт серед студентів 4-их курсів телекомунікаційних факультетів, організатором якого є Vodafone Україна. В рамках конкурсу команди студентів українських вишів розробляють наукові проекти, змагаючись за головний подарунок у розмірі 125 тис. грн. таза можливість проходити стажування у технічній дирекції мобільного оператора. Цього року відбулось 10-те ювілейне змагання студентських наукових розробок, перемогу у якому здобули проекти одразу двох команд: НУ «Львівська Політехніка» та Одеської національної академії зв'язку ім. О.С. Попова.

Про цьогорічних переможців

За рішенням журі конкурсу, переможцями у 10-му ювілейному змаганні наукових робіт «Професіонали майбутнього 2016»  стали дві  студентські команди:

•  у категорії «Найкраще рішення для мобільного оператора» перемогла команда Національного університету «Львівська політехніка» з проектом «Удосконалення архітектури та планування мережі радіодоступу шляхом інтеграції множини малих комірок»;

• у категорії «Найкращий сервіс для клієнтів» перемогла команда Одеської національної академії зв'язку ім. О.С. Попова та їх проект «Віртуальний телефон» і послуги на його базі – додаток CloudCam і «Спам-фільтр SMS».

За підсумками конкурсу «Професіонали майбутнього 2016» обидві команди набрали найбільшу кількість балів з мінімальним відривом одна від одної. Враховуючи вагомість розроблених проектів і високий рівень підготовки студентів зі Львова та Одеси, було прийнято рішення – вручити головний подарунок у розмірі на 125 тис. грн. на навчання обом командам.

Варто зазначити, що команди студентів-четвертокурсників «Львівської політехніки» перемагають зі своїми науковими проектами у конкурсі вже вчетверте поспіль.

«Можна навчити тільки того, хто має бажання вчитися та вдосконалюватись. Важливо також, хто вчить і на чому вчать, тобто вирішальною є саме синергія. Тому ця перемога - це заслуга і тренерів, які впродовж року готують студентів, і самих студентів», - розповідає Дмитро Федасюк, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехніка», зав. кафедри програмного забезпечення.

У вівторок, 30 серпня, у головному корпусі НУ «Львівська Політехніка» відбулось урочисте підписання договорів про отримання грошових нагород від компанії Vodafone зі студентами-переможцями конкурсу «Професіонали майбутнього-2016».  В якості стипендії для подальшого навчання та власного розвитку кожен з п’яти студентів команди НУ «Львівська політехніка» отримає від Vodafone грант у розмірі 25 тисяч гривень за найкращу 3G-ідею. До підписання угод також готуються студенти Одеської національної академії зв'язку ім. О.С. Попова.

 «Як фахівець телекомунікаційної галузі можу сказати, що тема команди "Вдосконалення архітектури та планування мережі радіодоступу" - складна, але й цікава водночас. Тому студенти-розробники справжні молодці! Зважаючи на те, що команди  НУ "Львівська Політехніка" перемагають у конкурсі вже вчетверте поспіль, бажаю їм ще п'ятої перемоги наступного року. Також хочеться додати, що конкурс "Професіонали майбутнього", який  наша компаніяо рганізовує вже вдесяте,  – це чудовий тандем, приклад взаємодії науки, бізнесу та держави. Без розвитку наукової діяльності неможливий розвиток бізнесу та країни загалом. Тому Vodafone активно підтримує розробки та впровадження новітніх технологій», -ділиться враженнями   Костянтин Воробйов, заступник генерального директора Vodafone Україна, регіон Захід.  

 «Завдяки компанії Vodafone  на кафедрі склався колектив, який з року в рік працює над новими тематиками. Залучаються викладачі, попередники, але основне – це молоді активні студенти. Імпонує те, що компанія Vodafone пропонує дуже актуальні теми, над якими працюють наші студенти. Це приклад того, як співпрацювати вишам та компаніям, як їм допомагати», - розповідає Михайло Климаш, науковий керівник команди НУ «Львівська політехніка», завідувач кафедри «Телекомунікації», д.т.н., професор, член Науково-технічної ради НКРЗІ.

Для студентів така винагорода – це можливість і далі розвиватися та вдосконалюватися. «Ми дуже тішимось, що взяли участь у такому конкурсі, та ще й отримали перемогу. Конкурс приніс чимало багато практичного досвіду. Ми займались проектом і дуже довго ламали голову, як правильно вирішити всі проблеми, які виникали з даною темою. Наразі що робити з грошима я ще не знаю, але радять вкладати в себе, в освіту та навчання. Можливо, піду на курси англійської чи програмування»,  - розповідає Анастасія Редька,  учасниця львівської команди-переможниці.

Натомість Роман Палюшинський – ще один розробник наукового проекту – вже визначився зі застосуванням стипендії: «Зі самого початку було важко налагодити роботу в команді. Бувало по-всякому – і сварились, і думали, що вже розходимось, але ближче до кінця проекту потрібно було збиратись, працювати разом, і ми налагодили роботу. Щодо виграшу – це однозначно будуть курси програмування».

Довідка. Конкурс «Професіонали майбутнього» засновано у 2006 році, він щорічно проходить за підтримки Міносвіти, Держспецзв'язку та НКРЗІ. Комісія конкурсу складається з представників вишів  та експертів телеком і IT-галузі. Журі оцінює наукові розробки студентів, виходячи з їх інноваційності, практичного значення, логіки і архітектури проектування, швидкості реалізації, а також презентаційних навичок команд. Переможець визначається за максимальною сумою балів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!