5 нововведень, аби зробити громадські слухання у Львові дієвими

2011 0
В контексті останніх будівельних та архітектурних скандалів у Львові вирішили реформувати процедуру громадських слухань – із звичайної формальності у дієву та впливову можливість спільно покращити місто. Зокрема, мова йшла про можливість залучення громадських активістів та звичайних львів'ян до вирішення найбільших проблем міста.
Фото: krm.gov.ua

Фото: krm.gov.ua

Право на проведення громадських слухань гарантується статтею 13 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Але досить часто ним не користаються ані жителі міста, ані органи влади. У Львові вирішили відновити традицію вирішення питань містобудування та самоврядування в контексті плюралізму. Першим кроком стали слухання проекту положення "Про порядок проведення громадського обговорення у місті Львові".

У проекті положення йдеться про те, що громадські обговорення є обов'язковими перед прийняттям міською радою та її виконавчим комітетом рішень з питань затвердження Статуту територіальної громади, програми соціально-економічного та культурного розвитку міста чи іншої стратегічної програми, генерального плану міста, детальних планів забудови та зонування територій, основних напрямів бюджетної політики на наступний рік, місцевих податків і зборів, їх ставок і податкових пільг, відчуження з комунальної власності підприємств, що створюють, виробляють або надають житлово-комунальні послуги територіальній громаді; передачі їх у концесію, довгострокову оренду, організації територій і об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають охороні, Розміщення на території міста екологічно небезпечних об’єктів, надання дозволів на яке належить до компетенції міської ради, розміщення в межах історичного ареалу міста об’єктів містобудування 4 та 5 категорій складності.

Крім того, ініціювати громадські обговорення може член територіальної громади міста Львова, який згідно із законами України володіє виборчим правом на міських виборах або орган самоорганізації населення, який діє на території Львова.

"Не зважаючи на вузькоспецифічність теми прийшло доволі багато людей – близько сорока. На жаль, конструктивної розмови не вийшло. Було кілька конкретних пропозицій від присутніх, але вони найчастіше стосувались внесення поправок до самого тексту проекту,  а не його практичного втілення. Тим не менше, ми ці зауваження взяли до уваги та врахуємо на майбутнє, – розповів Tvoemisto.tv один зі спікерів слухань, заступник начальника управління "Секретаріат ради" Львівської міськради Юрій Лукашевський і додав.  –  Була група людей вороже налаштованих. Найбільше питань у них виникало до 4 положення (Порядок проведення громадських слухань)".

Тим не менше вдалось обговорити і затвердити п'ять основних нововведень:

·         визначення чіткої процедури ініціювання громадського обговорення міської громади;

·         розширення переліку питань, перед прийняттям рішень з яких міськрадою чи її виконкомом обов’язкове проведення громадського обговорення;

·         встановлення чіткого порядку та терміну ініціювання, підготовки і проведення громадського обговорення;

·         визначення процедури прийняття резолюції громадського обговорення;

·         визначення чіткого порядку розгляду і врахування поданих пропозицій та зауважень.

Наразі проект "Про порядок проведення громадського обговорення у місті Львові", який схвалили на відкритому слуханні, ще має пройти процес візування. Спочатку його передадуть на розгляд дотичних до питання органів: юридичного управління, департаменту містобудування та іншим. Після того проект ще має пройти візування в депутатських комісіях, які внесуть свої корективи. І лише після затвердження проекту депутатами він буде винесений на голосування на чергову сесію Львівської міської ради. Тому розгляд проекту про громадські слухання варто чекати вже на початку 2015 року.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!