7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2223 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події.Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 11 – 17 липня.
фото: MAISTERNIAMISTA.ORG.UA, STADIUMS.AT.UA, Tvoemisto.tv

фото: MAISTERNIAMISTA.ORG.UA, STADIUMS.AT.UA, Tvoemisto.tv

CityLife

В останні роки на дорогах Львівщини відбуваються сотні автомобільних аварій та катастроф, в наслідок яких гинуть і травмуються не лише водії, пасажири але й діти. Про це повідомляють у Службі автомобільних доріг у Львівській області.

До кінця 2016 року у Львові відкриють півсотні додаткових груп у дитячих садочках. При трьох ДНЗ групи почнуть працювати найближчим часом. Про цеTvoemisto.tv повідомила спеціаліст із питань дошкільної освіти управління освіти Львівської міськради Наталія Клочко.

Львівська митниця ДФС повідомляє, що у зв’язку із проведенням 26-31 липня 2016 року Світових Днів Молоді у Кракові будуть створені окремі смуги руху для автомобілів та автобусів.

Як повідомили в ЛКП «Ратуша-сервіс» 14 липня зупинився годинник на вежі Ратуша. Зараз фахівці вирішують питання, аби механізм якнайшвидше запустити. 

Збільшити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, постановили на сесії Львівської міськради. З 1 січня 2017 року їх власники платитимуть на чверть відсотка більше.

37 депутатів Львівської міської ради проголосували за те, щоб дати в оренду ПАТ «Телерадіокомпанії Люкс» нежитлові приміщення загальною площею 267, 0 кв. на вул. Галицькій 15.

Вже цьогоріч у місті Броди французький концерн «Nexans» розпочне будівництво нового заводу з виготовлення електричних кабельних мереж. Учора голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка спільно із заступником Іриною Гримак оглянули територію під будівництво заводу.

Поблизу Львова, у Винниках, під час українсько-польської експедиції археологи виявили сенсаційну знахідку – поселення трипільців. Це змінює наявні досі уявлення про географію поширення цієї культури.

Для львів'ян та мешканців області запустили сервіс, який дозволяє написати скаргу, зауваження чи власні пропозиції певному медичному закладу онлайн.  

12 липня Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» урочисто передали апарат штучної вентиляції легень, який було закуплено в рамках Проекту модернізації медичного обладнання у ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ». Проект фінансувався Посольством Японії в Україні за програмою ґрантової допомоги по проектах людської безпеки програми «КУСАНОНЕ» Міністерства Закордонних Справ Японії. 

11 липня у Львові на розі вулиць Генерала Чупринки та Степана Бандери відбулася презентація та голосування за найкращий проект ревіталізації вулиці. Зацікавлені мешканці обирали один із трьох варіантів майбутнього вигляду вулиці Степана Бандери та висловлювали свої пропозиції.

Упродовж цього року у Музеї народної архітектури та побуту у Львові планують очистити головний став та облаштувати біля нього зону відпочинку. Про цеTvoemisto.tv розповів директор Музею Роман Назаровець. Також нещодавно до музею передали малюка козулі, якого знайшли у лісі. 

Львівське комунальне підприємство «Міський центр інформаційних технологій» оголосило відкриті торги на закупівлю 65 планшетів для депутатів міськради. Про це повідомляють у Віснику державних закупівель. Очікувана вартість закупівлі – 525 тис. грн, тобто майже 8077 грн за планшет.

На території тренувально-вигульного майданчика для собак в парку ім. Івана Франка у Львові встановили тренажери для активних занять собак. Відкриття Першого в Україні подібного собачого майданчика відбулося 10 липня.

Минулого тижня львів'яни зійшли на Монблан - найвищу вершину Альп. Її висота становить 4810 м. 

13 липня Виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення заборонити у Львові пересувні та мобільні цирки. Про порушників львів’яни мають повідомляти у поліцію.

Транспорт

Заснована у Німеччині компанія FlixBus відкриває рейси зі Львова у Європу. Зокрема, потрапити можна буде до Польщі, Чехії, Німеччини та Австрії.

Укрзалізниця для задоволення попиту на пасажирські перевезення в південному напрямку призначила додатковий потяг №238/237 Львів – Одеса. Він курсуватиме з 10 липня по 30 серпня.

Як повідомили у диспетчерській службі ЛКП «Львівелектротранс», від 12 липня тролейбус №25 курсує за звичним маршрутом.

Авіакомпанія Wizz Air може повноцінно повернутися в Україну вже у 2016 році. Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Ремонтні роботи

11 липня дорожники відкрили рух по шляхопроводу автомобільної дороги М-06 Київ – Чоп на ділянці км 553+649 біля ТРЦ «King Cross Leopolis». Рух автотранспорту на даній ділянці здійснюється згідно з існуючим проектом організації дорожнього руху. А 12 липня, у зв’язку з ремонтними роботами, а трасі Київ-Чоп змінюють організацію дорожнього руху іншої частини.

У Львові планують змін рух транспорту позаду Оперного театру. Зміни стосуються проспекту Чорновола, вул. Куліша та прилеглих до них вулиць. Як розповіли Tvoemisto.tv в Управлінні транспорту і зв’язку Львівської міськради, схему руху маршруток змінять вже восени. На їх думку, це дозволить розвантажити дороги.

14 липня, у Львові розпочали ремонт доріг на вулицях Київській та Русових. Рух транспортних засобів ними буде перекритий до 29 листопада.

Реформи

Кабінет міністрів схвалив впровадження пілотного проекту по реєстрації шлюбу протягом однієї доби в шести містах України, серед них і у Львові.

Починаючи з осені подружжя зможуть розлучатися швидше. Їм не потрібно буде тричі приходити до РАЦСу, аби підтвердити своє рішення. Про це під час брифінгу 15 липня повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

Верховна Рада України 14 липня прийняла закон про перехід на внутрішні біометричні паспорти. Документ оформлюватимуть усі громадяни України із 14 років. Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що перші ID-карти 14-річним громадянам оформлюватимуть безкоштовно.

Верховна Рада України у четвер, 14 липня, продовжила перейменування населених пунктів на виконання вимог закону про декомунізацію. Зокрема, 230 народних депутатів проголосували за перейменування міста Кіровограда у Кропивницький.

Соціальні та благодійні проекти

Патріарша Комісія у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви за підтримки Благодійного фонду імені Митрополита Андрея Шептицького і Благодійного фонду «RENOVABIS» в рамках Соціальної ініціативи «Хтось не зробить» проводить Конкурс соціальних проектів на отримання міні-грантів для парафіяльних громад УГКЦ Львівської, Київської архієпархій та Кам’янець-Подільської єпархії.

У суботу, 16 липня, мешканці і гості міста мали змогу насолодитись гарною музикою і долучитися до втілення суспільно важливого проекту. О 18:00 год., біля кав’ярні «Меделін», що на пл. Коліївщини, 1, відбувся благодійний концерт «Бачу! Можу! Допоможу!» на підтримку всеукраїнського велопробігу за участю зрячих і незрячих людей.

До 1 серпня триває термін подачі документів на участь у стипендійній програмі для ветеранів АТО в Українському католицькому університеті. Програма дає можливість здобути рівень магістра з публічного адміністрування та покриває 100% вартості навчання.

Корисності

У липні та серпні львів’яни знову матимуть змогу здати для утилізації відпрацьовані люмінесцентні лампи. Пропонуємо графік роботи пунктів прийому.

Массачусетський технологічний інститут виклав у вільний доступ більше 2000 тисяч своїх курсів.

Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавун чи дині небезпечним для здоров'я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними, інформує Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України, тому треба знати правила, які допоможуть обрати правильний фрукт.

Облік найпопулярніших імен серед новонароджених жителів Львівщини веде Головне управління статистики у Львівській області.  Tvoemisto.tv  пропонує побачити ТОП-10 найпоширеніших імен для немовлят у 2016-му році.

Цього літа у Львові працюють одразу кілька кінотеатрів під відкритим небом. Тут відвідувачі можуть не тільки насолоджуватися фільмами, а й відпочити на свіжому повітрі. Tvoemisto.tv пропонує підбірку вуличних кінотеатрів у місті.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Тихий райцентр Кам’янка-Бузька – ідеальна місцина для тих, хто полюбляє невеликі галицькі містечка. Місто розташоване усього за годину їзди від Львова. Крокуючи вуличками, тут можна побачити давню архітектуру у неготичному стилі, а також відвідати старий дерев’яний костел. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонувало поїхати на вихідні зі Львова до містечка, де є місце для розміреного відпочинку.

Tvoemisto.tv пропонує здійснити віртуальну «експедицію у давнину» і ознайомитися із цікавими експонатами Музею народної архітектури та побуту у Львові «Шевченківський гай».

«Якби хтось прочитав, що в мене написано на сторінці у Фейсбуці, то подумав би, що у мене щось не так із головою. Треба мати окремий департамент, який би вивчав прохання у мене на ФБ. Але я завжди намагаюся відповідати на прохання, запитання, додавати людей у друзі. Одного разу я відхилив заявку, бо не знав, що це за людина. А він мені потім написав, що тепер може не потрапити до раю», – написав у своїй колонці отець Степан Сус.

Ресторанів у Львові стає щораз більше. Tvoemisto.tv розпочинає проект «Найкращі ресторани Львова», у межах якого відомі ресторатори розкажуть, які заклади у Львові вони радять відвідати та чому. Вардкес Арзуманян пропонує 10 ресторанів Львова, де варто побувати.

Водойма, яку засипали на початку XX ст., може знову з’явитися перед входом до Парку культури, що на вул. Вітовського у Львові. Таку ідею висунув головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Журналісти дізналися, наскільки реально втілити цю ідею у життя та що необхідно для її реалізації.

У Львові тривають обговорення варіантів реставрації дворику Ратуші. Один із запропонованих проектів, розроблений у Майстерні міста, включає облаштування внутрішнього подвір’я та реставрацію підвалів Ратуші. Там планують організувати нову інтерактивну експозицію. Про сучасний проект розповів Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

У Львові Благодійний фонд Шпиталь імені Митрополита Шептицького у вересні-листопаді організує догляд за невиліковно хворими пацієнтами на дому. Лічниця здійснюватиме опіку за грантові кошти. Їх вона отримала від Львівської міської ради. Про це tvoemisto.tv повідомив адміністратор Шпиталю отець Андрій Логін.

Цьогоріч у Музеї народної архітектури та побуту у Львові планують розпочати будівництво сучасного візит-центу з паркінгом. Для цього у гаю мають намір перенести вхід, а новий умовно розділити на п'ять зон. Про це Tvoemisto.tvповідомив директор Шевченківського гаю Роман Назаровець.

Соціальні мережі – це хороші майданчики для комунікації. Та чи можуть вони замінити реальне спілкування між людьми. Про те, як соціальні мережі допомагають у роботі та комунікації розповіли відомі ресторатор Андрій Худо, військовий капелан, отець Степан Сус та психолог Наталія Ільчишин.Tvoemisto.tv пропонує тези з дискусії «Я, ти і Fейсбук», яка відбулась 11 липня у Львові. Повну ж версію розмови дивіться у нашому відеозаписі.

Львів пропонує два об’єкти для проведення Євробачення 2017: «Арену Львів» та арену на Кульпарківській, 226 Г. Останній об’єкт збудовано усього на 25%. Tvoemisto.tv довідалось, як виглядатиме будівля та чи встигнуть її «здати» до початку конкурсу.

Неможливість завчасно побачити дорожню розмітку може призвести як до дрібних непорозумінь, так і до серйозних аварій. Львівські водії та пішоходи нарікають, що у місті є чимало ділянок, де важко розгледіти знак або світлофор. Найчастіше – через листя. Хто має своєчасно «підстригати» дерева у Львові? Куди скаржитися мешканцям, які натрапляють на проблемні локації? – дізнавались журналісти Tvoemisto.tv Разом із представником Соціальної ініціативи «Хтось не зробить!» Олегом Котисом ми дослідили частину львівських доріг та знайшли місця, де листя заважає львів’янам побачити знаки і світлофори.

Сестри-переселенки Світлана Лопатіна та Оксана Новікова приїхали до Львова в березні 2014 року. Спершу не мали на меті займатися власною справою, але як зауважує Світлана, така робота допомогла подолати депресію й дала сили рухатися далі. У Львові сестри відкрили домашню пекарню та кав’ярню «Кримська перепічка». Світлана Лопатіна розповіла Tvoemisto.tv про те, чи складно наважитися робити бізнес у Львові, у чому унікальність та «фішка» закладу й чим Сихів нагадує рідний Сімферополь.

Опублікувала Наталія Середюк

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!