Близько 30% абітурієнтів, які мали б вступати в українські виші, залишаться навчатись за кордоном

8590 0
Частину студентів львівські виші не дочекаються.
фото: unsplash.com

фото: unsplash.com

За прогнозами освітян та реальною кількістю зареєстрованих на національний мультипредметний тест, близько 30% першокурсників, тобто потенційних студентів, залишаться за кордоном і там навчатимуться. Про це під час публічної дискусії на Tvoemisto.tv на тему «Яким буде навчання у вишах під час війни» повідомили проректори львівських вишів.

«Щороку у нас було близько 10% українських вступників, які б мали вступати в українські виші, але вони обирали закордонні. Цього року цифри більші – 25-30% тих, хто мав би вступати в українські виші, ми не дочекаємося», – каже проректор з академічних питань та інтернаціоналізації Українського католицького університету Дмитро Шеренговський.

Читайте також: Топ-10 найдорожчих спеціальностей львівських вишів

За словами відповідального секретаря приймальної комісії, доцента Львівського лісотехнічного університету Михайла Бурдяка, у Польщі на мультитест зареєструвались близько 27 тис. вступників.

«Очевидно, що вони планують вступати в українські виші, хоча не виключено, що вступатимуть і там. Наразі точно не відомо, яка кількість все ж залишиться вчитися за кордоном, тим не менше зараз батьки та абітурієнти вивідують інформацію, питають про пільги, сам процес навчання. Найперше, що їх цікавить, яким буде навчання – очним чи дистанційним», – каже він.

Читайте також: Університети Твого міста. Перший у Львові

Проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв'язків, доцент Львівського лісотехнічного університету Микола Борис додає, що оскільки Львів є великим хабом на кордоні між ЄС та східними регіонами, ми можемо очікувати на те, що частина студентів, які навчалися в інших регіонах нашої країни, поповнять львівські виші і різниці не буде відчутно.

Як зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехніка» Олег Давидчак, є велика різниця серед тих, хто вступає на бакалаврат, а також тих, хто на магістерську.

«За попередніми нашими опитуваннями, ті, хто вчитиметься на магістерці,  близько 60% планують продовжити навчання за освітніми програмами Львівської Політехніки. 5% будуть вчитись за кордоном, а частина ще не визначилася», – каже Олег Давидчак.

Нагадаємо, що через відсутність укриттів навчання у Львівському медичному університеті імені Данила Галицького проводитимуть онлайн, розпочати його планують 1 вересня. Як розпочнуть навчання інші заклади вищої освіти у Львові, читайте за посиланням

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!