Черговий ракетний удар по Львівщині та чи піде Зеленський на переговори з рф. Підсумки доби

2993 0
Нині 23 жовтня та 242 доба героїчного протистояння російській агресії.
Один із прикладів того, як ворог намагається зламати Україну. Фото: Володимир Зеленський, Телеграм

Один із прикладів того, як ворог намагається зламати Україну. Фото: Володимир Зеленський, Телеграм

Повітряна тривога – Куди прилетіло. Сигнал тривоги на Львівщині лунав двічі, перший раз о 07:53, відбій – о 10:55. Вдруге: о 11:18, відбій – о 12:41.

Як повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, в області спрацювала ППО. 

Натомість стало відомо про вибухи в Одеській області – росіяни поцілили в обʼєкт енергетичної інфраструктури. Водночас на Київщині спрацювала ППО. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що кілька ракет, які летіли до столиці, були збиті.

Пізніше вибухи було чутно на Хмельниччині та Рівненщині, а також у Луцьку та Волинській області. У деяких населених пунктів цих областей зникло світло, погіршився звʼязок.

Окрім цього, відомо про вибух в Черкаській області, росіяни влучили в обʼєкт критичної інфраструктури.

Як заявили в НЕК «Укренерго», масштаб пошкоджень співставний, або може перевищувати наслідки атаки 10-12 жовтня. Енергетикам довелося застосувати обмеження енергопостачання одразу в кількох регіонах України.

Загалом під час ранкових атак рф випустила 33 крилаті ракети Х-101 та «Калібр». 18 із них збила протиповітряна оборона України.

Повітряному командуванню «Захід  вдалося знищити 7 ворожих ракет. Частину з них «приземлили» на Львівщині.

На цю ж тему: Через ворожу атаку на енергетичну інфраструктуру України затримуються декілька поїздів

Ситуація на фронті. Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що російський диктатор володимир путін робить ставку на затяжну війну високої інтенсивності проти України і не має наміру йти на переговори. Про це свідчать підготовка до підриву греблі у Новій Каховці та мобілізація в рф.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, окремі підрозділи російських окупаційних військ продовжують залишати окуповану територію Херсонської області. Зокрема, противник повністю залишив населені пункти Чарівне та Чкалове, а з Берислава евакуйовано офіцерів та медперсонал.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Бахмут, Бахмутське, Іванград, Мар’їнку, Соледар, Озарянівку, Одрадівку Донецької області та Білогорівку – на Луганщині.

Авіація та ракетні війська і артилерія уразили 21 район зосередження озброєння та техніки ворога, а також: дві позиції ЗРК, три пункти управління, склад боєприпасів та п’ять інших об’єктів ворога, включаючи радіолокаційну станцію. Підрозділи ППО збили гелікоптер Ка-52 та 3 БпЛА «Орлан».

Акцент дня: Зеленський розповів, коли можуть відновитися переговори з рф і на яких умовах. За його словами, це може статися лише після повернення Україні всіх територій в кордонах 1991 року, однак відносин з росією, які були до війни, вже не буде.

Цитата дня: «Чи буде повернення відносин, які були до цієї війни? Впевнений, що ні. Вони забрали багато людей і багато життів. Суспільство їм цього вже не пробачить... Ви не повинні диктувати суспільству, як їм ставитися до іншого суспільства держави, яка хотіла вчора стерти вас з лиця землі. Це буде вибір нашого суспільства – говорити з ними чи в цілому не говорити. І скільки десятків років, а може й більше, пройде після цієї війни, перш ніж суспільства почнуть комунікувати, ніхто не знає» (Володимир Зеленський в інтерв'ю канадським телеканалам CTV та CBC)

Ключові події:

1. Що потрібно сьогодні для нашої перемоги. Перелік волонтерських збірок. Тvoemisto.tv підготувало підбірку ініціатив від організацій, фондів чи просто небайдужих львів’ян, які збирають необхідне для потреб військових;

2. В Україні остаточно заборонили діяльність 12 проросійських партій. Доведено, що представники цих політичних сил брали безпосередню участь у встановленні окупаційного режиму на захоплених рф територіях України та ​організації й проведенні там фейкових «референдумів»;

3. Президент підписав закон про добровільний військовий облік для жінок. Він озволяє жінкам добровільно ставати на військовий облік;

4. У Львові запрацював регіональний центр неонатального скринінгу. Тепер генетичні дослідження, які були ексклюзивними і пропонувалися лише у приватних пологових, тепер доступні кожному новонародженому безкоштовно;

5. Наступного тижня українці можуть спостерігати часткове сонячне затемнення. Воно відбудеться вже 25 жовтня і в цей час Сонце не повністю, але закриє Місяць.

Історія Львова: Львівський Вавилон, або Як у нашому місті уживалися мешканці різних наіональностей. Хто і як мешкав у місті Лева від його заснування до ХІХ століття, де люди молились і де скуповувались, як разом із новими жителями розростався і змінювався Львів, розповідає львовознавець Петро Радковець.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!