У Львові зареєстрували петицію щодо реконструкції площі Довженка

2009 0
Сихівчани хочуть відстояти право на громадський простір біля кіноцентру імені Довженка.
фото: lvivforyou.com

фото: lvivforyou.com

У Львові зареєстрували петицію щодо реконструкції площі біля кіноцентру імені Довженка. Конкурс на реконструкцію площі провели у квітні та обрали переможцем проект «Групи 109». Незважаючи на це, у п’ятницю, 26 жовтня, засідання виконкому Львівської міської ради перервало зо два десятки людей, які назвалися мешканцями Сихова. Вони вимагали від чиновників ухвалити рішення щодо встановлення біля кіноцентру Довженка меморіалу Героям Небесної Сотні, що і стало приводом для петиції.

Її автор, співзасновник ГО «Кращий Сихів» Андрій Рущак запевняє, що петиція потрібна для прискорення процесу будівництва громадського простору. Також у петиції вимагають закладення коштів на громадський простір в бюджет на наступний рік. Станом на 30 жовтня вона зібрала більше 200 підписів з 500 необхідних.

Читайте також: Не тут і не так. Чому меморіал Небесній Сотні не варто встановлювати на площі Довженка

«Минулої п’ятниці на виконком ЛМР прийшли люди, які представилися мешканцями Сихова. Вони активно виступали за інший спосіб оновлення площі, а саме за встановлення меморіалу. Вони мають проект, але його не обговорювали з громадою. Люди не врахували бажання мешканців Сихова, які висловилися, що площа має виконувати не меморіальну функцію чи пам’ятну, а рекреаційну, яку можуть використовувати для відпочинку і розваг», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv Андрій Рущак.

Проект-переможець конкурсу

За його словами, у 2016 році серед мешканців Сихова провели опитування щодо оновлення площі біля кінотеатру. Тоді сихівчани висловилися проти спорудження тут меморіалу Небесній Сотні. Крім того, опитування показало, що більше ніж пам’ятник, кому би його не було споруджено, люди не хочуть бачити на площі кіоски та продаж алкоголю.

«Це показує не ставлення сихівчан до певних подій чи постатей, а те, якою має бути конкретно ця площа і конкретно цей простір. Пам’ятник не є сам по собі, він впливає на все навколо. Наприклад, якщо я виходжу погуляти з дитиною чи почитати книжку, мені некомфортно буде це робити біля місця, яке має яскраво виражений поминальний характер», – каже Андрій Рущак.

Меморіал, який пропонують встановити на площі

Читайте також:  «Активістський» меморіал Небесної Сотні на Сихові: чому архітектори проти

Він додає, що організація не раз намагалася піти на діалог з активістами, які вимагають встановлення меморіалу. Втім, за словами Андрія Рущака, зустрічі постійно переносилися, а з поведінки активістів можна зробити висновок, що вони не налаштовані на діалог з мешканцями, а тільки на діалог з обласною радою.

«Обласна влада зверталася до міської з вимогою забезпечити реалізацію альтернативного проекту. Це все було би смішно і на це можна було би дивитися як на політичну боротьбу, але є два моменти. По-перше, приймаються рішення, від яких залежить, як виглядатиме центральна площа одного з найбільш житлових масивів Львова. По-друге, маніпулюють пам’яттю Героїв Небесної Сотні. Ми зайняли активну позицію і хочемо показати, що навіть політична боротьба має певні межі і не повинна зачіпати важливі для міста та для всієї країни теми», – каже він.

Наступна зустріч сихівчан, активістів та влади має відбутися 6 листопада. Під час зустрічі сторони планують обговорити проект використання площі біля кіноцентру імені Довженка.

Андрій Костюк

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!