50% українських біженців у Польщі хочуть повернутися щойно війна закінчиться, – соціологиня. Оновлено

4596 0
Водночас 17% біженців планують залишитися в Польщі назавжди.
фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Майже 50% українських біженців, які тимчасово оселилися у Польщі, хочуть повернутися в Україну щойно війна закінчиться. Водночас 17% біженців планують залишитися в Польщі назавжди. Такі дані під час дискусії «Якою є ситуація на Львівщині з міграцією та як це впливає на економіку» на Тvoemisto.tv повідомила директорка українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

«Люди переживають, чи буде тут у них робота і гідна заробітна плата. Ми можемо говорити, що Львів відчуває брак кадрів, але чи відчувають його менші міста? У Львові достатньо конкурентоспроможний рівень зарплати, але чи є він таким у менших містах тієї ж Львівської області, де зараз проживає багато ВПО? До того ж, якщо ми говоримо про всіх переселенців, які поїхали в Європу, то хочуть повернутися 79%, а з Польщі в Україну – 50%. Вони дуже швидко там їх асимілюють», – підкреслює соціологиня.

Читайте також: Нам треба заново створити нову версію країни. Павло Шеремета про реформи

Натомість директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк впевнений, що українці повертатимуться з-за кордону, щонайменше, через необхідність знаходити і оплачувати там житла та працевлаштовуватися.

Додамо, що опитування проводила Міждисциплінарна лабораторія дослідження війни в Україні з 15 квітня по 10 травня серед українців, які перетнули кордон Польщі. Метод: веб-інтерв'ю. Загальна сукупність респондентів становить 737 осіб. Більшість респондентів – жінки (97%), середній вік – 36 років, 76% з них мають вищу освіту. 

Нагадаємо, за даними ООН, від початку повномасштабного російського вторгнення з України виїхали понад 7 мільйонів людей, повернулося лише 2,5. Експерти прогнозують другу хвилю міграці, що з України може поїхати ще близько 5 мільйонів осіб. Ексміністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета каже, що це фатально багато. Чи справді ця ситуація – критична, як ми можемо її змінити і які виклики стосовно економіки, працевлаштування та житла для ВПО з’явилися у регіоні та країні, обговорили під час дискусії на Тvoemisto.tv.
Ольга Коваль

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!