Комфортно як в місті: на якому етапі реформа децентралізації на Львівщині

1887 0
У середу, 26 жовтня, у сесійній залі Львівської обласної ради відбулась підсумкова конференція «Кращі практики об’єднання громад та дороговкази на майбутнє» в рамках проекту «Об’єднуймося свідомо: підвищення ефективності процесу об’єднання громад у Львівській області». Під час дискусій обговорили основні перспективи та загрози, які стоять перед об’єднаними територіальними громадами (ОТГ) Львівщини.
Фото: Трибуна

Фото: Трибуна

Комфортно як і в місті – основна мета реформи

За словами Юрія Ганущака, провідного експерта в області об’єднання громад в Україні, зараз є кілька загроз щодо ОТГ. По-перше, це методика компромісу. Великі міста не активні та не хочуть йти на вибори. Наприклад, місто Стрий. У Латвії 15 років тому, коли в них розпочалась така реформа, теж була подібна ситуація: місцеві олігархи, коли інші громади не поспішали об’єднуватись, взяли ринок «за горло». На цьому етапі в Україні, зокрема на Львівщині, можна уникнути цієї помилки.

По-друге, ситуація з сільськими об’єднаними громадами. За словами Юрія Ганущака, вони є винятком, а не правилом. У законі про добровільне об'єднання громад хоч і передбачена можливість виходу селищних рад з нових громад, однак реального механізму поки не передбачено. Також він зазначив, що в Україні близько 70% ОТГ не відповідають перспективному плану.

Як розповів під час дискусії Володимир Саган, голова комісії з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Львівської обласної ради, важливою перепоною для впровадження реформи децентралізації для громад є незрозуміле законодавство. Він виділяє проблему відсутності позитивного прикладу ОТГ. Також наріжним каменем стають міфи, які поширюються серед громад, про можливе примусове об’єднання.

Досвід та актуальний стан об’єднання громад Львівщини

Під час дискусій були присутні представники Сокальської районної ради та Заболотцівської об’єднаної територіальної громади. Вони розповіли, що серед пріоритетів розподілу бюджету ОТГ виділяють навчальні заклади. Проблемою для ОТГ залишається брак кадрів та пасивні громади.

Нагадаємо, що у Львівській області утворено 16 об'єднаних територіальних громад. Згідно з проектом перспективного плану утворення ОТГ у Львівській області, заплановано створення 85 громад. 18 грудня вибори відбудуться у 6 об'єднаних територіальних громадах Львівщини.

Додамо, що 20 жовтня депутати ЛМР звернулись до Верховної Ради України з проханням прийняти закон, що дозволить Львову створити агломерацію із сусідніми селами. Тоді ж ще одне звернення з проханням відкласти розгляд змін до перспективного плану області депутати надіслали до Львівської облради. Відповідно, депутати Львівської обласної ради відмовилися переносити зміни до перспективних планів територій, які прилягають до Львова.

Нагадаємо також, цього року Львівська обласна рада виділила на мікропроекти місцевого розвитку рекордну суму коштів, а кількість заявок від жителів Львівщини досягла близько півтори тисячі. У 2016 році реалізовуються 691 мікропроект. З обласного бюджету передбачено 53,9 млн грн, профінансовано 38,5 млн грн.

Довідка. Підтримка проекту «Об’єднуймося свідомо: підвищення ефективності процесу об’єднання громад у Львівській області» Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати  Україна» здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Партнерська публікація

Підготувала Оксана Матійків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!