У власність Львівської облради перейшла частина закладів профтехосвіти. Що зміниться

1398 0
Цьогоріч в обласному бюджеті передбачили понад 300 млн грн на профтехосвіту.
Фото: Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу;

Фото: Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу;

Депутати Львівської обласної ради 6 лютого під час засідання прийняли рішення про перехід з державної в комунальну власність 18 закладів професійної-технічної освіти, з яких 9 розташовані в межах Львова. Рішення підтримали 63 депутати.

Ще у 2017 році в рамках реформи освітньої галузі депутати облради звернулися до Кабінету Міністрів України з повідомленням, що готові прийняти в обласну комунальну власність 47 закладів професійної (професійно-технічної) освіти у Львівській області, які раніше перебували у віданні різних міністерств. Відтак Кабмін упродовж 2018 – 2021 року підготував документи на передачу та видав відповідні постанови щодо перших 18 закладів.

«Ще у 2017 році обласна рада своїм рішенням підтвердила, що готова ці заклади отримати у свою власність і вже тоді почався процес їхньої передачі. Такий процес базується на стратегічних документах і певних концепціях, які були розроблені ще в 2014 році, та передбачають, що всі такі заклади профтехосвіти мають перейти у підпорядкування обласного рівня влади. Від рішення сесії департамент освіти ЛОДА напрацьовував документальну базу для передачі», – повідомив заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Читайте також: Які професії є найбільш популярними серед абітурієнтів закладів профтехосвіти у Львові 

Що зміниться

Відтепер Львівська обласна рада отримує повноваження щодо проведення конкурсів та призначення і звільнення керівників закладів профтехосвіти. Також заклади переходять в підпорядкування управління майном спільної власності ЛОР разом із земельними ділянками. 

Раніше Львів оперував 17 закладами профтехосвіти. Щорічно на їх утримання скеровували близько 500 млн грн: на стипендії, зарплати, енергоносії, закупівлю обладнання тощо. Як повідомили під час засідання, навчальні заклади надалі фінансуватимуться з міського бюджету як і раніше, натомість з обласного бюджету цьогоріч виділять на розвиток профтехосвіти 300 млн грн.

«Коли заклади перейдуть з державної власності до комунальної власності обласного рівня – здобувачі освіти в цих закладах не помітять змін. А заклади продовжать розвиватись і надавати все кращий рівень послуг. Щонайменше можу підтвердити, що ми вже від обласної адміністрації скерували на міністерство 14 заявок забезпечених співфінансуванням на розвиток навчально-практичних центрів», – повідомив у коментарі Tvoemisto.tv Олександр Кулепін.

Читайте також: У львівському училищі розробили електротрицикл для військових

Він зазначив, що останні декілька років обласний бюджет виділяв більше коштів на розвиток професійної освіти ніж будь-яка громада в області. 

«Хоча заклади переходять в обласне підпорядкування, місто Львів продовжить фінансувати в певному обсязі ті заклади, які знаходяться в його межах. Це передбачено бюджетним кодексом і логічно по тій причині, що місто Львів отримує більше півмільярда податків від вищих навчальних закладів, які фінансує державний бюджет, і тому було передбачено, що частину цих податків місто Львів має скеровувати на підтримку професійної освіти», – зазначив він. 

Що каже місто

Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що профтехосвіта є критично важливою для міста. 

«Усі важелі передаються Львівській обласній раді. Натомість місто втрачає будь-яку можливість контролю навіть за формуванням. Для нас профтехосвіта є критично важливою. Ми кілька разів зверталися, щоб заклади передали місту. Ми закликаємо колег депутатів працювати спільно. Для міського бюджету це коштує 500 млн гривень в рік, тож нам важливо, щоб ці кошти були максимально інвестовані», – повідомив він.

Раніше у Львові створили три пріоритети розвитку профтехосвіти на 2024 рік. 

«Місто фінансувати буде, але ми змушені поставити питання про внесення змін у чинне законодавство стосовно фінансування. Місто оплачує заробітні плати і комунальні послуги закладам профтехосвіти, які розташовані у Львові. Якщо не будемо мати спливу на їхній розвиток, то нехай ці видатки фінансуються з обласного бюджету», – вважає заступниця міського голови з гуманітарних питань Ірина Кулинич.

Які заклади профтехосвіти передали у комунальну власність Львівської облради

  1. Вище професійне училище № 11 м. Червонограда;
  2. ДНЗ «Новояворівське вище професійне училище»;
  3. Перемишлянський професійний ліцей;
  4. ДНЗ «Львівське вище професійне училище харчових технологій»;
  5. ДНЗ «Львівське вище професійне училище технологій та сервісу»;
  6. ДНЗ «Вище професійне училище № 34 м. Стрий»;
  7. ДПТНЗ «Стрийське вище художнє професійне училище»;
  8. ДПТНЗ «Львівське вище професійне училище комп’ютерних технологій та будівництва»;
  9. ДНЗ «Львівський професійний ліцей залізничного транспорту»;
  10. ДПТНЗ «Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей»;
  11. Рава-Руський професійний ліцей;   
  12. Державний професійно-технічний навчальний заклад «Сокальський професійний ліцей»;
  13. Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу;
  14. Вище професійне училище № 20 м. Львова;
  15. ДПТНЗ «Міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та будівництва»;
  16. Вище професійне училище № 29 м. Львова.
  17. Вище професійне училище №35 м. Стрия
  18. ДПТНЗ «Львівське міжрегіональне ВПУ залізничного транспорту»

Антоніна Костик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!