У Львові реорганізують обласний шкірно-венерологічний диспансер

1129 0
Диспансер планують приєднати до Львівської обласної клінічної лікарні.
Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер

Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер

У четвер, 1 лютого, постійна комісія з питань комунального майна погодила винесення на сесію Львівської обласної ради питання про реорганізацію комунального некомерційного підприємства ЛОР «Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер» шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня».

Джерело: Львівська обласна рада. 

За інформацією директора Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ярослава Вісьтака, від початку медичної реформи «Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер» став самодостатнім підприємством і не потребував коштів з обласного бюджету. Та з 2024 року підприємство отримало відмову в укладенні договору із Національною службою здоров'я України, зумовлену урядовою постановою, якою не передбачено фінансування монопрофільних закладів.

«З 1 січня нам не дають грошей. Ми реєструємося, але Національна служба здоров'я цього вже не рахує, оскільки з нами не укладено договір. Ми місяць працюємо і нам не заплатять, допоки не буде прийнято рішення про приєднання до лікарні», – зазначив директор Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ярослав Вісьтак.

Читайте також: На які лікарні у Львові скаржаться найбільше. Список НСЗУ

Питання реорганізації та працевлаштування частини персоналу погодили з Львівською обласною клінічною лікарнею.

«Ми готові взяти їх й зробити все, щоби законтрактувати медичні послуги», – наголосив директор КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» Михайло Гичка.

Комісія також погодила передачу комунального закладу Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Львівської області у державну власність. Про таку необхідність Міністерство охорони здоров'я поінформувало усі обласні ради.

За пропозицією членів комісії та директора закладу, нерухоме майно бюро, а також сучасна лабораторія молекулярно-генетичних експертиз для ідентифікації тіл загиблих, залишиться на балансі Львівської обласної ради.

Унікальна лабораторія є однією з 2 в Україні. Це обладнання куплене за кошти обласного бюджету і територіальних громад а тому має залишитись на Львівщині.

«Наш майновий комплекс фінансувався виключно за кошти обласного бюджету. Зроблено чимало. Схожого в Україні немає і навіть немає з чим порівняти. Зроблено все за кошти обласного бюджету і громад Львівщини. Тому комплекс передається як юридична особа. За територіальними громадами залишаються приміщення й обладнання для молекулярно генетичної експертизи з допомогою якого ми досліджуємо нерозпізнані тіла і рештки всіх військовослужбовців, які загинули у зоні бойових дій», – сказав директор Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи Микола Шевчук.

Читайте також: Що робити, якщо у лікарнях відмовляються надавати безкоштовні медичні послуги 

«Ми прийняли рішення передати бюро судово-медичної експертизи у державну власність. Тепер це фінансуватиме держава. Нерухомість залишається власністю територіальних громад. Обладнання, на яке були спрямовані кошти обласного бюджету і бюджету громад, також залишається у Львівській області. Працюватиме в державному закладі, але точно не поїде в іншу область», – прокоментував заступник голови комісії Ростислав Добош.

Комісія також погодила ліквідацію комунальних аптек у Старому Самборі та Новому Роздолі, а також погодила «Галсільлісу» передачу деревини для потреб військових частин.

Нагадаємо, у жовтні Національна служба здоров'я України опублікувала інформацію щодо стану реалізації Програми медичних гарантій на 2023 рік. Серед неї – список з кількістю скарг на медзаклади Львівщини. Люди скаржаться на медзаклади, де з них беруть кошти за дослідження та виписують списки медикаментів, які вони мають самостійно придбати, хоча певний перелік послуг мав би бути безкоштовним.

Юлія Кметик

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!