Львівщина лідирує по захворюваності на кір: медики нагадують про безкоштовну вакцинацію

4453 0
Найбільше людей хворіють у Львові та в кількох районах області.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

У Львівській області є понад 50 тисяч доз вакцини від кору, що її можуть безкоштовно отримати діти до 18 років та дорослі з вразливих категорій. Про це повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун.

За її словами, найвищі показники захворюваності у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Тут же найменше охоплення плановою вакцинацією.

Читайте також: Мар'яна Возниця про вакцинацію і плани ОХМАТДИТу

Водночас у Львівській області є понад 50 тисяч доз вакцини від кору та краснухи Пріорикс. З даними про наявність в області інших вакцин можна ознайомитись за посиланням.

«Всі діти та підлітки, віком до 18 років, можуть безоплатно отримати щеплення від кору, якщо вони його пропустили. Безоплатну вакцину також можуть отримати дорослі, які входять до груп ризику: медики, освітяни, студенти, військові, учасники Операції об’єднаних сил. Якщо ви не впевнені, що вакциновані від кору – перевірте свою карту щеплень. Дві дози вакцини КПК захищають від кору упродовж усього життя, а у разі хвороби – значно зменшують ризик тяжких ускладнень. Обов’язково вакцинуйте дітей! Вакцина допомагає рятувати життя мільйонам людей по всьому світу, не нехтуйте своїм захистом», – закликає Уляна Супрун.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала діагноз «остеохандроз»

Якщо ж медичних даних про щеплення від кору, краснухи та паротиту не зберіглось, лабораторні тести допоможуть зясувати, чи є імунітет. Для цього потрібно звернутись до свого лікаря.

На Львівщині за минулий тиждень, за даними Лабораторного центру МОЗ, зареєстровано 370 випадків кору, 287 з яких – у дітей.  Тиждень перед тим було удвічі менше хворих дітей. 72% хворих дітей не мають щеплень від кору. Найбільше на Львівщині на кір хворіють у Львові, у Пустомитівському, Яворівському, Стрийському, Перемишлянському, Жовківському та Дрогобицькому районах.

Читайте також: Що таке синдром надмірної тривоги: пояснює Уляна Супрун

Головною причиною того, що люди хворіють і навіть помирають від кору, Уляна Супрун називає міфи про вакцинацію.

«В Англії ще не досягли порогу 95% вакцинованих громадян, який дозволить сформувати колективний імунітет в країні та захистити навіть тих людей, які з медичних причин не можуть зробити щеплення. Там 87% дітей отримали по дві необхідні ін'єкції вакцини. Але головна лікарка Англії б’є на сполох, адже цього року в її країні на кір захворіло 903 людини. В Україні лише за останній тиждень на кір захворіли 1319 людей. За останній рік – понад 35 тисяч», – каже Уляна Супрун.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!