Нацбанк перебрав контроль за ломбардами та кредитними спілками

1517 0
Із 1 липня НБУ контролює увесь сектор небанківських послуг.
фото: UZHGOROD .net.ua

фото: UZHGOROD .net.ua

Від 1 липня Національний банк України перебрав на себе контроль за сектором небанківських фінансових послуг – ідеться про кредитні спілки, ломбарди, страхові компанії тощо. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У НБУ сподіваються, що зможуть запровадити прозоре регулювання та відновити довіру до ринку небанківських фінпослуг. Водночас НБУ ідеться про захист прав та інтересів споживачів фінпослуг.

Читайте також: Голова Нацбанку подав у відставку через політичний тиск

Разом із експертами та учасниками ринку НБУ розробляє пропозиції до ключових проєктів законів регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Зокрема, проєкт Закону України «Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг» вже переданий до профільного комітету ВРУ.

«Українське законодавство в небанківській фінансовій сфері не змінювалося роками, подекуди – десятками років. Тому головним завданням регулятора і ринку є підготовка таких пропозицій до проєктів законів, які запровадять сучасне регулювання та нагляд за ринком і сприятимуть створенню точок зростання для бізнесу», – говорить заступник Голови НБУ Дмитро Сологуб.

Модель регулювання та нагляду за сектором небанківських фінпослуг передбачає удосконалення вимог до ліцензування, оцінки платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління та системи управління ризиками, застосування ризик-орієнтованого нагляду, нагляду за ринковою поведінкою, а також визначення процедури реорганізації, відновлення діяльності та виведення компаній із ринку.

Читайте також: Нацбанк змінить вимоги до банківських реквізитів

Регулювання кожного сегменту ринку буде відрізнятися залежно від того, чи залучає фінансова установа кошти клієнтів. Нова регуляторна модель упроваджуватиметься поступово, з урахуванням економічної ситуації, кажуть в НБУ.

Основні наглядові повноваження щодо небанківських фінансових установ реалізовуватиме спеціальний Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності небанківських фінансових послуг. Також у організаційній структурі Національного банку створено окремі підрозділи, які здійснюватимуть нагляд за небанківськими фінансовими установами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!