Перше засідання нової Верховної Ради: 5 фактів

4047 0
Сьогодні, 27 листопада, розпочала свою роботу Верховна Рада VIII скликання. Наразі ЦВК вже зареєструвала обраними 419 народних депутатів.
Фото: pravda.com.ua

Фото: pravda.com.ua

1. У Раді створили 6 фракцій і 2 групи

Зокрема, фракція Народний фронт складається з 83 депутатів. Її очолив Олександр Турчинов. Заступники голови поки не обрані. До фракції Опозиційного блоку увійшли 40 депутатів. Голова фракції Брій Бойко, його заступниками стали Юрій Воропаєв і Сергій Льовочкін. До фракції "Самопоміч" увійшли 32 депутати. Головою фракції став Олег Березюк. Його заступники – Лаврик та Єгор Соболєв. До фракції Радикальної партії увійшли 22 депутати. Головою фракції обрано Олега Ляшка. До фракції "Батьківщина" увійшли 19 депутатів. Очолила фракцію Юлія Тимошенко. Заступників поки не обрали. Трохи згодом Гройсман оголосив про створення фракції Блоку Петра Порошенка, до якої увійшли 146 депутатів. Головою фракції є Юрій Луценко, першим заступником – Ігор Кононенко, заступники – Ігор Гринів, Віталій Ковальчук, Тарас Кутовий, Андрій Павелко, Микола Томенко, Мустафа Найєем.

Крім того, у ФР створено групу "Економічний розвиток", до якої увійшли  19 депутатів. Групу очолив Віталій Хомутинник, заступником обрано Євгена Гєллєра. Також було створено групу "Воля народу", яка також складається з 19 депутатів. Голова групи – Ігор Єремеєв. Його заступник - Андрій Деркач.

2. У новій коаліції 5 фракцій та 302 депутати

Відповідну угоду на засіданні парламенту у четвер підписали 5 фракцій. До складу коаліції увійшли "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Батьківщина", Радикальна партія Ляшка і "Самопоміч"- 302 депутати.

3. Новий спікер – Володимир Гройсман

Головою Верховної Ради обрано народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Володимира Гройсмана. За це рішення проголосували 359 народних депутатів.

Володимир Борисович Гройсман був віце-прем'єр-міністром України-міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з 27 лютого 2014 року. З 2006 по 2014 рік – міський голова м.Вінниця. Віце-президент Асоціації міст України з питань житлово-комунального господарства (2010-2014). В 2014-му залишив посаду міського голови заради роботи в уряді.

4. Старий-новий прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

Верховна Рада 341 голосом підтримала обрання Арсенія Яценюка головою уряду. 

5. Петро Порошенко зачитав звернення до Верховної Ради України

Він заявив, що бачить іноземця на посту глави Національного антикорупційного бюро.

"Я пропоную запросити на цю посаду людину з-поза меж України. Вона матиме одну перевагу: відсутність зв'язків в українській політичній еліті, ніхто нікому не є кумом, сватом і братом", - сказав Порошенко. За словами Порошенка, це має бути "рівновіддалений від усіх політичних сил технократ".

Також, Порошенко підкреслив, що ідея вступу України до альянсу і досі лишається такою, що розколює країну. Президент закликав Верховну раду не ініціювати це питання ближчим часом. За його словами, нині офіційна підтримка ідеї членства шкодить євроатлантичній перспективі. «Зробив заяву – отримав відповідь (західних партнерів), що Україна ніколи не буде членом НАТО, - пояснив він. – Треба починати не з гучних заяв, яких було багато, а з реальних реформ".

Крім того, він наголосив, що з боку Росії завжди існуватиме загроза агресії, але вірить у те, що мир на Донбасі можливий завдяки його мирному плану. "Третьою світовою війною нас лякати не треба. насправді, розпочинати її ніхто не збирається", - наголосив Порошенко і визнав, що Україна живе в умовах війни.

Також Президент заявив, що кількість тих, хто вважає українську мову єдиною державною, досягла рекордних показників: «Україна ніколи не була такою об’єднаною, як зараз», - додав глава держави.

За матеріалами Української правди та УНІАН


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!