«Кіт в мішку», Садовий в онлайні та посварені депутати. Коли Львівська ОТГ буде з бюджетом

1703 0
Аби швидше провести засідання сесії та ухвалити бюджет, хворому на Covid-19 Андрієві Садовому пропонують завтра включитися онлайн.
фото: touristclub.kiev.ua

фото: touristclub.kiev.ua

Через те, що голова Львівської ОТГ Андрій Садовий досі має позитивний результат ПЛР-тесту на коронавірус, сесію міськради, яку планували провести завтра, 18 грудня, перенесли на 23-24 грудня.

Читайте також: Нова рада і старий виконком. Чи легітимно ухвалює рішення виконавчий комітет та коли його оновлять

За словами представників більшості – фракцій партій «Європейська солідарність», «Варта», «Свобода» – це загрожує зривом ухвалення бюджету на наступний рік. Мовляв, Андрій Садовий навмисно затягує проведення пленарного засідання ради, щоб змусити депутатський корпус проголосувати за проєкт бюджету Львова на 2021 рік всліпу. Як варіант, вони пропонують провести засідання сесії вже завтра, 18 грудня, або ж найближчим часом через відеозв'язок, щоб взятись до обговорення та роботи над новим бюджетом.

Натомість у «Самопомочі» та «Голосі» наголошують, що це не можливо, адже суперечить законодавству, і в депутатів якраз буде час до 23 грудня вивчити основні показники бюджету, щоб уже 24 грудня проголосувати за нього.

За словами депутата від ВО «Свобода» Любомира Мельничука, головний фінансовий документ міста на наступний рік неможливо ухвалити без бюджетних слухань, які, у свою чергу, неможливо провести без роботи бюджетної комісії, яка не може запрацювати, бо не відбувається чергове пленарне засідання.

Депутат вважає, що, ймовірно, Андрій Садовий пропонуватиме депутатам порушити законодавство і голосувати за «кота в мішку» – без обговорень.

Читайте також: Хто став депутатом Львівської міської ради. Імена, біографії, статки. Фото

«Для того, щоб підсилити свою позицію міський голова буде намагатися втягнути в політику медиків і освітян, лякати, що коли не проголосують за бюджет, їх позбавлять зарплат», – каже Любомир Мельничук і закликає Андрія Садового припинити «політичні ігрища» та провести засідання сесії якомога швидше.

Розкритикувала проєкт бюджету новообрана депутатка від «Варти» Наталія Шелестак. За її словами, сесію міськради потрібно провести якомога швидше, бо 23 грудня, як це пропонує Андрій Садовий, запізно. Не буде часу на обговорення та уточнення окремих статей бюджету на 2021.

Виходом із ситуації, коли очільник міста хворіє, а сесія – на часі, може стати засідання через конференц-зв’язок. На цьому наполягає депутатка «Європейської солідарності» Олена Пасевич.

«Вважаю, що міському голові нічого не заважає продовжити роботу сесії навіть 18 грудня через конференц-зв’язок та розглянути порядок денний, внести кандидатури  секретаря ради та голів комісій», – каже Олена Пасевич.

Якщо ж сесія відбудеться 23 грудня, то, за словами депутатки, бюджет 24 грудня неможливо буде ухвалити.

Натомість, голова фракції «Самопоміч» Вікторія Довжик каже, що, оскільки Андрій Садовий має повторний позитивний результат ПЛР-тесту, то сесію перенесли на 23 грудня, а вже 24 грудня депутатам під силу ухвалити бюджет на 2021 рік.

Читайте також: «Ціль більшості – секретар ради». Експерт про протистояння Садового і депутатів

Що стосується конференц-зв’язку, то, за її словами, справді, у змінах до закону про місцеве самоврядування це передбачено. Але такі засідання можуть відбуватися за окремим положенням і порядком.

«Має бути забезпечена можливість ідентифікації кожної особи, голосування. Такого порядку сьогодні не існує. Також у законі прописано, що пленарні засідання в режимі відеоконференції не можуть відбуватися, якщо передбачене таємне голосування. А в затвердженому нами 4 грудня порядку денному, таке питання є. Воно стосується обрання секретаря ради», – каже Вікторія Довжик.

Депутат Львівської міськради від партії «Голос» Віталій Троць розуміє, що хворий міський голова прийти в сесійну залу не може, тому їх фракція готова 24 грудня проголосувати за скорочену версію бюджету, за основні захищені статті – комунальні послуги, заробітні плати.

Сьогодні, 17 грудня, виконком Львівської міської ради збільшив дохідну частину бюджету на 2021 рік на 787 млн грн – тепер вона становитиме 11,1 млрд гривень. Як зазначалося, додаткові кошті вдалося знайти завдяки перерахунку податків, а також додатковим продажам комунального майна та сплаті пайових внесків. Тепер оновлений проєкт бюджету мають передати за розгляд депутатів, а остаточно її має затвердити сесія ради Львівської ОТГ. 

Ннагадаємо, раніше керівник Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький зазначав, що бюджет Львівської ОТГ мають затвердити до 25 грудня, тож ця дата може стати дедлайном і для створення виконкому.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!