У Києві вулицю Карбишева перейменували на честь соціологині Ірини Бекешкіної

3840 0
Вулиця Генерала Карбишева була названа на честь російського та радянського військовика, генерал-лейтенанта інженерних військ.
Дерусифікація в Києві. Фото: з відкритих джерел

Дерусифікація в Києві. Фото: з відкритих джерел

У Дніпровському районі столиці вулицю Генерала Карбишева перейменували на честь соціологині Ірини Бекешкіної. Про це повідомили в Київській міській раді. 

«У травні поточного року експертна комісія порекомендувала включити вулицю Генерала Карбишева до переліку міських об’єктів, назви яких пов’язані з російською федерацією або її сателітами. Вулиця Генерала Карбишева була названа на честь російського та радянського військовика, генерал-лейтенанта інженерних військ, особи, пов'язаної зі встановленням радянської влади на території України, Дмитра Карбишева. З метою деколонізації столичної топоніміки шляхом рейтингового електронного голосування в додатку «Київ Цифровий» було обрано нову назву цієї вулиці. Серед варіантів щодо перейменування 6 650 голосів набрала пропозиція – Ірини Бекешкіної», – пояснили там. 

Читайте також: Киян попереджають про бурульки на дахах та закликають бути обережними

Нова назва запропонована на честь видатної соціологині, кандидатки філософських наук, старшої наукової співробітниці Інституту соціології НАН України, директорки Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», лідерки громадянського суспільства, яка зробила вагомий внесок у розвиток соціологічної науки в Україні, а також розвиток демократії та інституту вільних та чесних виборів Ірини Бекешкіної. За результатами голосування та на основі експертних висновків депутатський корпус Київської міської ради підтримав рішення щодо перейменування вулиці.

Нагадаємо, Ірина Бекешкіна померла наприкінці березня 2020 року. Незадовго до того Tvoemisto.tv поговорило з нею про українського виборця і про вплив коронавірусу на свідомість українців, тож пропонуємо вам прочитати одне з останніх інтерв'ю соціологині. Вона спеціалізувалась на політичній та електоральній соціології. У фонді «Демократичні ініціативи» вона працювала з 1996 року, а у 2001 – очолила його.

У 2007 та 2008 роках Ірина Бекешкіна потрапила до списку 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус». Серед наукових розробок Ірини Бекешкіної – структурна модель особистості як об'єкту комплексного дослідження, концепції електоральної поведінки, її особливостей в Україні тощо. Вона є авторкою понад 100 наукових праць та великої кількості публікацій у ЗМІ.

Софіко Векуа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!