У Львові представлять оперу із переселенцями та людьми похилого віку у головних ролях

1842 0
Люди похилого віку, які мешкають в геріатричному центрі, вимушені переселенці зі східних областей України та Криму, жінки, які опинилися у кризових життєвих ситуація – саме вони стали акторами соціальної опери «У пошуках короля Ліра: Верді», яку цієї п’ятниці, 4 грудня, представлять у Львові.
Фото: hromadske.lviv.ua

Фото: hromadske.lviv.ua

У Львівському драматичному театрі ім. Лесі Українки 4 грудня о 18.00 год. відбудеться прем’єра соціальної опери «У пошуках Короля Ліра: Верді», яка є авторською оперною виставою режисера Міхала Знанецького у співпраці з  Фундацією «JUTROPERA» (Польща), та має на меті залучити до світу музики і театру людей, які, як правило, мають обмежений доступ до мистецтва, зокрема: люди похилого віку, мешканці будинків соціальної опіки, люди з обмеженими можливостями, а також інші соціально-незахищені групи населення.

За словами організаторів, завдяки участі звичайних людей у проекті, вистава переосмислюється, посилюється справжні життєвий досвід і емоції кожного учасника, які стають частиною постановки.

У Львові проект реалізовується в рамках програми «Вроцлав-Європейська столиця культури 2016».

За словами в. о. начальника управління культури Михайла Мороза, це перший проект такого типу у Львові. «Проект соціальний тому, що його основна мета – залучити до театру, мистецтва тих людей, які частково відірвані від мистецьких процесів. Це і люди літнього віку, і люди, які живуть у геріатричному пансіонаті, це люди, які мають певні особливі потреби, це і переселенці, які приїхали до Львова, і таким чином інтегрувати їх у наше суспільство, життя та культуру».

Робота над постановкою вистави «У пошуках короля Ліра: Верді» розпочалася у лютому 2015 року. Тоді на базі УКУ Фундація «JUTROPERA» провела спеціальні тренінги для групи волонтерів (20 осіб: студентів УКУ, соціальних працівників), котрі стали тренерами та працюють із цільовими групами проекту.

Читайте також: У домі покинутих надій. Як доживають віку самотні львів’яни

«Найскладнішим було на першому етапі, на початку проекту загітувати людей брати участь у ньому, але зараз цих людей вже складно назвати не професіоналами. Буквально донедавна кожна з чотирьох команд працювала окремо, а коли у них почались спільні репетиції, вони одразу ж знайшли спільну мови і це не може не тішити», - додає Зоф’я Довят, президент Фундації «JUTROPERA» (Вроцлав).

Цільові групи проекту (актори): люди похилого віку, жінки у кризових життєвих ситуаціях, студенти третього віку, переселенці. До вистави також залучені студенти оперної студії Львівської консерваторії, актори театру ім. Лесі Українки та студентський оркестр Львівської консерваторії.

Загальна кількість учасників проекту: 60 осіб, а саме:
підопічні Львівського геріатричного пансіонату (команда «ЛІР»)
підопічні  Центру інтегральної опіки для жінок у кризових життєвих ситуаціях (команда «ВЕРДІ»)
вимушено переселені особи зі східних областей України та АР Крим (команда «КОРОЛЬ»)
студенти Львівського університету третього віку (команда «У ПОШУКАХ»)

Вхід на виставу буде безкоштовним, але за запрошеннями, які можна отримати в управлінні культури ЛМР. За детальної інформацією, а також за запрошеннями звертайтесь за телефоном: 235-48-82 Ірина Шином, Юлія Калиш.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!