У Національному банку України пояснили, чому падає гривня

2402 3
Наприкінці 2019 році уряд та експерти часто критикували НБУ за те, що він дозволяє суттєве зміцнення гривні.
фото: unsplash.com Романа Синкевича

фото: unsplash.com Романа Синкевича

На початку 2020 року курс гривні перейшов до падіння після того, як наприкінці 2019 року гривня суттєво зростала. Як повідомив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб під час брифінгу з питань монетарної політики, курс гривні на початок 2020 року почав падати через сезонні фактори. Про це пише Громадське.

«На початку року імпорт переважає над експортом, і в минулі роки таке було також. Крім цього, ми бачили активність компаній щодо сплати дивідендів: деякі компанії купували валюту», — каже він.

Читайте також: Чи знизять мережі ціни на пальне. Думки експертів

За його словами, наприкінці 2019 році уряд та експерти часто критикували НБУ за те, що Нацбанк дозволяє суттєве зміцнення гривні та робить не достатньо для того, аби підтримувати курс на низькому рівні.

«Наразі ж ми спостерігаємо іншу сторону цієї гнучкості (курсу валют ред.)», — додав заступник голови НБУ.

Сологуб підкреслив, що попри девальвацію гривні, політика Нацбанку не змінилася: він не встановлює штучного курсу валют, а лише «гасить» шоки, продаючи валюту з міжнародних золотовалютних резервів України.

Читайте також: Усі країни живуть в борг. Заступник голови НБУ про кредити МВФ та економіку

Як повідомляв раніше доктор економічних наук Ростислав Слав’юк у коментарі Tvoemisto.tv, через падіння долара страждали всі експортери, хто продає чи надає послуги за кордоном. Вони отримують гривневої виручки менше. Однак саме експортери заробляють для країни гроші, оскільки платять податки.

Нацбанк, на думку економіста, мав би завжди рівномірно викупляти валюту. Якщо не буде гнучкої політики банку, то після різкого стрибка він не врятує. Потрібно готуватися, купувати валюту поступово, інакше наступного року частина експортерів перестане продавати.

 



Читайте також:
1 Лютого, 2020 09:18
! Читаю коментар попереднього ")", і таке відчуття, що то в нього такий нік у вигляді однієї звивини чогось, що знаходиться в черепній коробці, або лапша з вуха, про яку говорив перший коментар з ніком "думка".
31 Січня, 2020 12:52
) Читаю я експертну думку т. зв. експерта в попередньому коментарі. А сам експерт коментатор напевно і за сесії в універі платив і хабарі дає на право і на ліво)
31 Січня, 2020 08:47
думка Ті, т.зв. "експерти", мають рівень знань у фінансах доби початку 19-століття. Навіть --не часів Карла Маркса. Але для їхнього особистого збагачення--це не має абсолютно ніякого значення. Значення має, тільки одне---вішати лапшу на вуха збіднілих українців, запускати якісь вижимки-експромти з розряду економічного блуду чи економічної софістики. Піпл---хаває все!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!