Україна вперше йде на послаблення карантину і ЄС відновить Шенген. Головне за ніч і минулу добу

29442 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Версії

Фото: Версії

Послаблення з 11 травня. Кабінет міністрів дозволив з 11 травня відкрити дитмайданчики, парки і перукарні, стоматології, салони краси, відновити діяльність нотаріусів, адвокатів, психологів. А також роботу літніх майданчиків кафе і магазинів у ТРЦ.

Дозволено також роботу журналістів на вулицях, в органах держвлади, зйомки кіно, тренування спортсменів та репетиції в театрах і цирках. Детальніше перелік та умов відкриття можна прочитати тут.

Для прикладу, літні майданчики зможуть працювати за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

Читайте також: Як інфекційна лікарня у Львові готувалась до боротьби з Сovid-19

При цьому персонал і відвідувачі (крім часу приймання їжі) мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту. Для персоналу йдеться про захист обличчя, очей та рук, для відвідувачів – про респіратори або захисні маски, у тому числі виготовлені самостійно.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині другу добу зростання кількості хворих на COVID-19 – 42 пацієнта (попередньо було 39) – разом 595. Вилікувалося – 128 осіб, померло 17 осіб.

Помер ще один хворий на коронавірус. 61-річний чоловік родом із Миколаївського району Львівської області. Він хворів вдома, а коли стало погано, звернувся до обласної лікарні. Чоловіка госпіталізували, і через годину він помер. Як повідомив у коментарі Тvoemisto.tv заступник директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько, чоловік уже потрапив у лікарню в агональному стані (такому, що передує смерті). 

У Польщі повідомили, що прикордонний пункт пропуску «Рава Руська-Гребенне» залишається надалі закритим, оскільки польська сторона не отримувала від України запиту щодо його відкриття. У відповідь у Держприкордонслужбі спочатку заявили, що Рава-Руську відновлять, коли буде відповідне урядове рішення. А за якийсь час його таки оприлюднили.

Читайте також: Суд обрав запобіжний захід посадовиці Львівської міськради, яку підозрюють у службовій недбалості

В Україні за минулу добу знову зросла кількість нових хворих на коронавірус – 507 осіб (напередодні 487, ще днем раніше – 366). Загальна кількість 13 691 пацієнтів. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 2 396, над померлими від Covid-19 – 340 особи. Антилідери незмінні: Чернівецька область (2 048), місто Київ (1675), Івано-Франківська (1055), Тернопільська (951) області.

Верхвона Рада учора прирівняла медиків, які загинули від COVID-19, до військових – зокрема, внесла зміни до закону про захист населення від інфекційних хвороб.

«Антиколомойський закон» – МВФ – Саакашвілі. Наступне позачергове засідання Верховної Ради має відбутися 13 травня. І уже на ньому нардепи планують розглянути в другому читанні проєкт «антиколомойского» закону.

У Мінфіні одразу розповіли, що планують завершити перемовини із МВФ наступного тижня. У Міжнародному валютному фонді, у свою чергу, заявили, що переорієнтуються з раніше погодженої з Україною трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by.

Читайте також: Книги теж проходитимуть обсервацію. Як у Львові працюватимуть бібліотеки

А президент Зеленський призначив Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ, а той одразу заявив, що Україну треба витягувати з болота, а це «може зробити тільки президент, який ніколи не був злодієм і ніколи ним не стане».

Шенгенська зона – Італія – Греція – Білорусь. У ЄС заявили, що відновлять безперешкодне пересування у Шенгенській зоні, яке було зупинене у зв’язку зі спробами країн зупинити поширення коронавірусу.

«Тепер нам потрібно повернутися в майбутнє, повернутися до нормальності. І ми повинні зробити це, як тільки ситуація зі здоров’ям це дозволить», – сказала єврокомісар з питань внутрішніх справ Йлва Йоганссон.

За її словами, держави-члени вводили різні заходи у неузгоджений спосіб. Послаблення цих національних обмежень займе якийсь час, але це буде зроблено. «У довгостроковій перспективі ми повинні домогтися більшого успіху, ніж просто повернутися до статус-кво. Потрібно оновити та посилити Шенген. Перш за все, я хочу, щоб Болгарія, Румунія і Хорватія приєдналися», – додала Йоганссон.

В Італії кількість «активних» хворих на коронавірус знизилася до менше 90 тисяч осіб – 89 624 осіб, що на 1904 менше, ніж днем раніше.

Читайте також: Цей світ не змінився. Він просто вкотре поділився…

У центрі селища в передмісті Афін запровадили нічну комендантську годину після «антикарантинних» сутичок з поліцією. Заступник міністра з цивільного захисту Греції Нікос Хардаліас заявив, що заворушення, які сталися на площі – це серйозніше, ніж «просто громадяни, які захотіли відпочити».

А у Білорусі станом на 7 травня зареєстровано 20 168 осіб з позитивним результатом аналізу на COVID-19. Приріст за останню добу склав 913 нових інфекцій.

Попереду три дні вихідних, а потім послаблення карантину. Життя відновлюється. Гарного Вам дня!

А Tvoemisto.tv підготував для львів'ян другий номер друкованої газети. Її вже розповсюджують у поштові скриньки львів’ян, а також волонтери на вулицях.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!