В Україні можуть дозволити змішувати різні вакцини від коронавірусу

1432 0
Група експертів з питань імунізації вже рекомендувала змішування вакцин від коронавірусу, тож тепер у МОЗ будуть оформлювати відповідний наказ.
Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Фото: Maksim Goncharenok/Pexels

Міністерство охорони здоров’я України готує офіційні рекомендації стосовно можливості змішувати різні вакцини від Covid-19. Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю виданню «Апостроф».

Так, керуватимуться результатами міжнародних досліджень, рекомендаціями виробників і досвідом інших держав. Національна технічна група експертів з питань імунізації вже рекомендувала змішування вакцин від коронавірусу, тож тепер у МОЗ будуть оформлювати відповідний наказ і розробляти детальні покрокові інструкції.

Читайте також: Через новий штам коронавірусу «Дельта» у Львові можуть посилити обмеження

«Йдеться про можливість введення другої дози препарату Pfizer/BioNTech після першої дози вакцини Moderna, якщо немає можливості закінчити вакцинацію таким же препаратом. Також, якщо у людини була важка алергічна реакція організму на першу дозу векторної вакцини від AstraZeneca, дозволяють ввести другу дозу Comirnaty за рішенням лікаря», – уточнив Кузін.

Нагадаємо, раніше експерти попереджали, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу, наприклад, векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Додамо, що загалом на Львівщині станом на сьогодні, 26 липня, провакцинували 302 808 людей (111 275 – другою дозою).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!