Бізнес не працюватиме під дулами автоматів

6494 0
Нещодавно до офісу ресторанного холдингу «!FEST» увірвалися детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) у камуфляжній формі, заблокували всі виходи та зупинили роботу компанії. Причиною обшуків стало звинувачення холдингу в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах. Ексміністр економічного розвитку і торгівлі, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи Павло Шеремета пояснює, чому такі дії влади є поганим методом вирішення проблеми та що варто робити державі, аби схожих ситуацій більше не було.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Я абсолютно вірю в конституційний принцип презумпції невинуватості. Перед тим, як звинувачувати фізичну чи юридичну особу, її вину треба довести. Однак це має вирішуватися не шляхом демонстрації сили і автоматів, а у встановленому Конституцією порядку.

У держави мусить бути монополія на застосування сили, зокрема збройної. Однак коли держава починає хизуватися цією силою у взаєминах з резидентами країни, які не мають права використовувати силу у відповідь, але оплачують цю державу, то це мене напружує. Офіс на Старознесенській не є тим місцем, де треба показувати силу. Її треба демонструвати на передовій, де це роблять наші військові. Бізнес беззахисний перед автоматами, хоча фізичні та юридичні особи самі їх оплачують. Це як мінімум прояв неповаги з боку держави. Це дуже надлишковий і непотрібний показ сили.

Мене давно непокоїть те, що держава вороже ставиться до свого ж бізнесу. Це факт. І ситуація, що сталася, знову це підтверджує. Я довго намагався зрозуміти природу цього явища. Звичайно, в цьому є певна комуністична спадщина. Напевно, багато з тих людей із автоматами вважають, що бізнес є ворогом держави, що це спекулянти і кримінал.

Читайте також: У холдингу «!Фест» відреагували на обшуки БЕБ

Натомість це значно ширша проблема, аніж просто дії БЕБ. Загалом кажучи, маємо в країні таку інституційну та суспільну проблему недовіри до бізнесу. Але країну відновлюватимуть не американці, німці чи українські олігархи, а український малий і середній бізнес. Більше немає кому. Якщо й надалі спостерігатиметься таке ставлення до бізнесу з боку держави, то годі очікувати відновлення. Тоді це буде країна в руїнах, найбідніша в Європі.

Молоді та потенційні підприємці бачать негативне ставлення до їхньої роботи. І коли вони вагаються, чи йти в український бізнес, то врешті від такої ідеї відмовляються. Ніхто ж не хоче, щоб його людей потім лякали люди з автоматами. Отже, підприємці можуть перейти на закордонний ринок.

Якщо бізнес має якісь проблеми, то у влади є мільйон інших способів їх вирішити, перед тим як починати показувати автомати і погрожувати. Набагато розумніше і продуктивніше було б із повагою до підприємців вийти на діалог. Держава мусить пам’ятати, що саме малий і середній бізнес відбудовуватимуть її.

Читайте також: З офісу львівського холдингу вилучили 8 млн грн

Підприємці долучилися до захисту України в перші місяці війни. І яка відповідь держави? «Ви наповнюєте бюджет, але замало!» Може, й так, але говорімо тоді. Раджу не принижувати бізнес, а провадити діалог. Якщо держава знає про проблеми підприємців, то бізнесу про це теж відомо. Чому б державі та бізнесу не напрацювати дорожню карту? В ній можна розписати певний алгоритм дій, які має виконати за пів року бізнес, щоби розв’язати такі проблеми. Він додержуватиме рекомендацій, і держава може запропонувати допомогу в цьому. Краще проаналізувати, чому проблеми в бізнесу з’являються, і напрацювати спільне рішення.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!