Київ

Член київської комісії дав роз'яснення по перейменуванню столичних топонімів в рамках другої хвилі дерусифікації

1313 0
Тиміш Мартиненко-Кушлянський розповів, які 27 столичних об'єктів планують перейменувати та дав обґрунтування новим варіантам.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У додатку «Київ Цифровий» стартувало нове голосування щодо перейменування ще 27 міських об’єктів, назви яких пов’язані з рф та її сателітами. Це опитування розпочалось у рамках так званої другої хвилі знеросійщення київської топоніміки.

На своїй сторінці у Facebook, член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський закликав долучатися до опитування киян, яке триватиме до 16 квітня, та підтримати увічнення імен полеглих воїнів, видатних громадських, культурних та наукових діячів, імена видатних киян та пропозиції, пов’язані з історією Києва.

Член комісія вирішив дещо роз'яснити перейменування у другій хвилі дерусифікації топонімів Києва, насамперед найгучнішим стане пропозиція змінити назву проспекту Повітрофлотському та вулиці Повітрофлотській – її пропонують назвати проспектом та вулицею Повітрянофлотськими, на честь Повітряного флоту Армії УНР, який громив червону русню у часи Визвольних змагань, а також на знак пошани до наших сучасних героїв – військових льотчиків, які закривають собою українське небо від російських загарбників.
 
 
Також, за словами Мартиненка-Кушлянського, вагомим буде перейменування проспекту Правди – на проспект Європейського Союзу, що буде на пошану політичних, культурних, історичних зв’язків з ЄС, частиною якого прагне стати Україна. Однак, він зазначає, що важливо і те. щоб такий знаковий об’єкт у просторі міста не виглядав фальшиво. Саме тому найбільш доречно втілити таку ідею у тій частині міста, де ця назва впишеться у міське середовище найбільш природнім чином.
 
Серед інших пропозицій:
 – Вулиця Бажова – на вулицю Сергія Набоки, видатного українського журналіста, публіциста, дисидента, одного з найвідоміших дисидентів-киян.
 – Вулиця Олександра Блока – на вулицю Ірен Немировської, відомої французької письменниці українського єврейського походження, уродженої киянки, яка загинула у концтаборі Аушвіц.
 – Вулиця Миколи Краснова – на вулицю Академіка Вороного, видатного українського математика, чиї відкриття і досі спричиняють вплив на науку в усіх провідних країнах світу.
 – Вулиця Спартаківська – на вулицю Сергія Вакулишина, відомого дослідника історії Києва, дослідника історії київської топоніміки, який присвятив значну частину свого життя вивченню історії Святошинського району.
 – Вулиця Маяковського – на вулицю Олександра Маслака, українського філософа та політолога, одного з ідеологів Балто-Чорноморського союзу держав (Інтермаріуму)
 – Сквер Трудової слави – на сквер Павла Горянського, відомого українського громадського та культурного діяча, провідника української громади Криму у часи Української революції 1917-1921 рр.
 
Провулок Крилова 2 член комісії радить перейменувати на Джмелиний, через те, що топонім знаходиться у Бортничах.
 
«Бортничі, де все історично пов’язано з медом – Бджолиний провулок є, а Джмелиного немає. І цю несправедливість треба виправити!» – зазначив Мартиненко-Кушлянський.
 
Нагадаємо, у березні Київрада перейменувала ще 16 топонімів, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!