Чому перемога України стане лише початком шляху та львівського бізнесмена оголосили в розшук. Підсумки доби

1278 0
Нині 26 травня та 457 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: BBC

Фото: BBC

Повітряна тривога. Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 03:47, відбій – о 05:15. Росіяни завдали чергового ракетного та авіаційного ударів «Шахедами» по Україні.

На Львівщині без вибухів та «прильотів». Окупанти атакували Київ крилатими ракетами. Сили ППО відбили атаку, уламки ракет впали у Оболонському і Шевченківському районах. У місті Дніпро під час повітряної тривоги пролунали вибухи, окрім того працювала ППО на Черкащині.

Ситуація на фронті: Україна повернула з російського полону 106 військових, які захищали Бахмутський напрямок. Серед них 8 офіцерів та 96 солдатів і сержантів. «Вони билися за Бахмут і здійснили подвиг, який не дозволив ворогу наступати далі вглиб нашого сходу. Кожен з них – герой нашої держави», – написав повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

За його словами, частину людей, яких повернули, вважали зниклими безвісти. Як повідомив Координаційний штаб із поводження з військовополоненими, йдеться про 68 осіб.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось 22 бойових зіткнення.

Українська авіація та підрозділи ракетних та артилерійських військ завдали 7 ударів по районах зосередження противника. Уражені пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, склад боєприпасів, радіолокаційну станцію та два артилерійських підрозділи на вогневих позиціях. Збито ворожий Су-25.

Читайте також: Шматок скла зі скляного мосту в Києві, який витримав ракетну атаку, продадуть на благодійному аукціоні. Гроші скерують на військові потреби.

Акцент дня: «Ми вийдемо з цієї війни переможцями, але це буде дуже знекровлена країна». Представляємо оновлену відеопрограму «Акценти Твого міста», в якій Андрій Сайчук спілкується з її першими гостями – президентом українського ПЕН, головним редактором UkraineWorld, філософом Володимиром Єрмоленком та літературознавицею, журналісткою і керівницею міжнародного відділу пресцентру Українського кризового медіацентру Тетяною Огарковою. Вони розповідають про те, якою має бути майбутня Україна; як повернути українців, котрі через війну виїхали за кордон; чому наша перемога стане для нас лише початком шляху і що ми маємо робити після неї.

«Нам треба буде в цій точці перемоги уявити таке майбутнє, щоби воно притягнуло до нас людей, які звідси виїхали. Нам треба буде десь узяти сил для того, щоб відбудувати всі ці села і міста. І нам треба буде ще дуже багато сил для того, щоби знайти спільну мову з цими людьми. Маю на увазі передусім Крим і оці довго окуповані території, щоби знайти порозуміння, щоби не повбивати одне одного. Тобто насправді викликів буде дуже багато, і я думаю, що ми зможемо це зробити. Але просто, щоб не було тих «рожевих окулярів», що ми зможемо створити якісно нове суспільство. Це буде надзвичайно важко. І мені здається, що це робота на роки».

Ключові події:

1. Чоловіків, які незаконно виїхали з України, чекає покарання, – Клименко. «По закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон. Я думаю, це буде закон. Я думаю, це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної Ради», – зазначив він.

Читайте також: У громадянки росії конфіскували земельні ділянки на Львівщині. Їхня вартість становить понад 550 тисяч гривень.

2. Львівського бізнесмена Тараса Барщовського оголосили в розшук у Польщі. Його підозрюють у організації злочинного угруповання, борги кредиторам та несплаті податків.

Читайте також: Депутата Київради Трубіцина виключили з фракції «Слуги народу». Сам депутат «зник». Трубіцин нібито виїхав за кордон;

3. Львівські депутати відклали призначення нової заступниці Садового. На сесії пропонували затвердити Ірину Кулинич як заступницю з гуманітарних питань.

На цю ж тему: Львівські депутати ухвалили створення наглядових рад при двох підприємствах. Йдеться про ЛКП «Львівводоканал» та «Львівсвітло».

Та погодили детальний план території в районі площі Міцкевича, де хочуть збудувати підземний паркінг.

Читайте також: Київрада перенесла розгляд усіх земельних питань на 15 червня. Депутатський корпус розгляне усі проєкти на наступному засіданні.

4. Бурова компанія вивозить обладнання з Розвадова, де нещодавно стався витік газу. Наразі немає заключення про непричетність цієї компанії до витоку газу.

Читайте також: Прокурори вимагають повернути у комунальну власність львівський Будинок профспілок. Вимагають визнати незаконною ухвалу Львівської обласної ради та скасувати державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Та: Бюджетна комісія Київради не погодила закупівлю 17 автомобілів Toyota Camry за 20 млн грн. Гроші могли витратити на інші, більш нагальні, потреби.

5. У Києво-Печерській лаврі презентували Мазепинське Євангеліє. Символічно, що з цим виданням Іван Мазепа повернувся до Лаври, яку він розбудовував і підтримував.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!