Чому важливо вивчати шістдесятників та виявлений невідомий склад з гуманітаркою на Львівщині. Підсумки доби

1033 0
Нині 26 квітня та 427 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: List.in.ua

Фото: List.in.ua

Ситуація на фронті: ЗСУ домоглися незначних успіхів на південь від міста Кремінна станом на 24 квітня. Вони також завдають ударів по російських вузлах тилового забезпечення на тимчасово окупованій території Луганської області, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). «Геолокаційні кадри, розміщені 24 квітня, показують, що українські сили домоглися незначних успіхів на північний схід від Верхньокам’янського (18 км на південь від Кремінної) і на південний схід від Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) у невстановлені дати».

За даними Генштабу (станом на 6:00), основні зусилля ворог зосереджує на наступі на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили 39 атак противника на цих ділянках фронту, найзапекліші бої – за Бахмут та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 10 ударів по районах зосередження окупантів та  два – по зенітно-ракетному комплексу. Також уражено радіолокаційну станцію агресора. Збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА – типу «Зала» та «Орлан-10».

На цю ж тему: Авіатроща в Броварах. Слідство призначило понад 100 експертиз. Перевіряється декілька версій щодо причини трагедії.

Акцент дня: «Ми їх недооцінюємо». Радомир Мокрик про шістдесятників та кризу цінностей. Чому важливо вивчати і розуміти шістдесятників через їхні історії; на чому засноване дисидентство і яку роль у ньому відіграє національний мотив; чому несерйозно говорити про ущемлення прав російськомовних, зокрема в Києво-Могилянці; через що ми переживаємо кризу цінностей і як її подолати, Tvoemisto.tv поговорило з істориком, викладачем Інституту східноєвропейських студій Карлового університету в Празі Радомиром Мокриком.

«У нас насправді великі проблеми з пам’яттю. І саме кейс дисидентів у цьому дуже показовий. Без сумніву, важливо, що оцінили-не оцінили, не відрефлексували, та мовиться навіть не про те. Навіть банально, найпростіше, що може бути: оцих дисидентів, і не тільки відоміших, як-от Мирослав Маринович, залишилося декілька десятків, а закон про підвищення їхніх пенсій, який мав бути прийнятий ще 30 років тому, досі не прийняли……Ось це і є дзеркало пам’яті».

Ключові події:

1. Суд заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкульту в Києво-Печерській лаврі. Ткаченко сподівається, що прихильники московської церкви більше не перешкоджатимуть роботі комісії.

Читайте також: У кабінеті та авто депутата Київради виявили прослуховувальні пристрої. Депутат звернувся з відповідною заявою в СБУ;

2. На Львівщині виявили склад гуманітарних товарів невідомого походження. Зі слів в.о. керівника Територіального управління БЕБ у Львівській області Валерія Тацієнка, товар виявили в нежитловому приміщенні у п’ятницю, 21 квітня. Уже чотири дні тривають обшуки та встановлюють причетних осіб.

Читайте також: Суд зобов’язав ЛОВА повідомити прізвища ухилянтів, які виїхали через систему «Шлях». Суддя Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова у наданні додатків до наказів із підстав наявності у них персональних даних фізичних осіб є протиправною.

Та: Екскомандира львівського «Беркуту», якого підозрюють в участі у вбивствах на Майдані, взяли під варту. За даними слідства, 18 лютого 2014 року підозрюваний наказав зупинити мітингувальників, які йшли до Верховної Ради з Майдану Незалежності. Тоді його силовики вбили трьох протестувальників, покалічили п’ятьох і поранили 120 людей;

3. Водопілля повертається? Рівень води в Дніпрі в Києві знову піднявся. До критичного для міста рівня залишається ще більше метра.

Читайте також: Київські комунальники прибрали будівельний паркан біля «Будинку з комахами». Боротьба за збереження пам’ятки триває.

Та: У Києві в рамках великої кільцевої дороги стартувало будівництво від Богатирської до Оболонського проспекту. Ця ділянка відносно невелика – 700 метрів.

А також: Землі заповідника «Королівські Бескиди» на Львівщині незаконно передали у приватну власність. У вересні 2021 року службовець однієї із сільрад району погодив відповідні документи;

4. Міносвіти назвало предмети, які залишаться в навчальній програмі. Наразі не розглядається скорочення кількості ключових шкільних предметів. Йдеться лише про те, щоб викладання предметів у школі було сконцентровано на корисних знаннях, обсяг викладання яких має враховувати можливості дитини засвоїти його.

Читайте також: Чи зміняться в Україні тарифи на електроенергію. Уряд до кінця травня продовжив пільгову ціну;

5. Тюльпани і магнолії. Квітучі локації Львова. Загалом висадили 125 тисяч сортових голландських тюльпанів у 70 локаціях міста. Зокрема, велику кількість тюльпанів висадили біля Ратуші, на площі Ринок.

Читайте також: У Львові відкриють екскурсійний маршрут пам’яті Петра Радковця. Маршрут пролягає центральною частиною міста через місця, якими Петро Радковець часто водив екскурсії. На кожній зупинці, яких є понад 10, будуть згадки з історіями, які пов’язані з них та особливостями його екскурсійної справи.

На цю ж тему: Художник графіті з Парижа Крістіан Гемі створив у Бородянці кілька нових робіт. На одній зі зруйнованих будівель він намалював портрет літньої пари, яка от-от поцілується. Інша робота – це портрет української поетеси Лесі Українки, намальований на шматку залізобетону.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!