«Для тих, хто вже не з нами». У Львові тривають останні дні виставки, яку хотіли відкрити у Маріуполі

593 0
На фотовиставці представлені маріупольські вітражі, 90% з яких зараз уже знищені через війну.
Фото зі сторінки Івана Станіславського

Фото зі сторінки Івана Станіславського

У Львові тривають останні дні фотовиставки «Обережно: крихке!», яку відкрив фотограф з Маріуполя Іван Станіславський. Тут він представив маріупольські вітражі, більшість з яких зараз знищені через війну. Він збирав матеріали для неї протягом двох років та планував відкрити в Маріуполі, але повномасштабна війна цьому завадила.

Читайте також: Львівські виставки, які варто відвідати

«Я присвятив цю виставку маріупольцям, життя яких розбилося наче ці скляні вітражі. Тим маріупольцям, які пережили це, і особливо тим, які вже не з нами. Це фотовиставка про знищене мистецтво, про зникле, це реквієм за мистецтвом», – коментує автор виставки для Tvoemisto.tv.

«Обережно: крихке!» мала відкритися у березні 2022 року в Маріуполі, але через повномасштабне вторгнення цього не відбулося. Збирати інформацію для неї Іван почав з 2019 року.

У тему вітражів, каже автор, він потрапив через мозаїки. Так сталося, що багато монументальних творів створюються в ансамблях, і там, де були мозаїки, часто можна було зустріти і вітражі.

Вітражі більш естетичні та мистецько потужні, аніж мозаїки, пояснює Іван. Попри це у масовій свідомості першість належить саме мозаїкам, та автор вирішив показати маріупольцям унікальність та естетичність саме вітражів.

Загалом тут представлено 16 вітражів, якщо рахувати по відбитках, а якщо по творах, то вітражів шість. Вони були створені з 1977 по 1992 роки.

Фотополювання Івана за цими творами тривало два роки і було досить складним, бо деякі вітражі розташовані в будівлях, які не мають вільного доступу або занедбані: «Щоб зробити фото одного з цих вітражів мені довелося ходити по кабінетах та інстанціях приблизно пів року, поки я отримав доступ. Це був вітраж «Берегиня» Євгена Скарлупіна. Він фактично був останнім, фото якого я здобув. Тоді моя колекція стала повною».

90% маріупольських вітражів знищені через бойові дії та російську окупацію. Щодо інших вітражів, то поки не відомо, у якому вони стані, але є дуже мало шансів, що бодай один з них залишився неушкодженим.

Побачити виставку «Обережно: крихке!» можна до 10 березня у «Mariupol Reborn» на вул. Ф.Ліста, 6.

Нагадаємо, що у Львові також тривають виставки в Національному музеї ім. Андрея Шептицького та в Центрі Шептицького. Деталі тут.  

Софія Шавранська

Відео: Твоє місто

Фото зі сторінки Івана Станіславського

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!