Дві громади Львівщини не прозвітували про свої закупівлі. Як вони це пояснюють

2003 0
Серед цих громад – Солонківська та Глинянська територіальні громади.
Фото: Святослав Літинський

Фото: Святослав Літинський

Нещодавно, після пікету під стінами Львівської ОВА, голова Львівської ОВА Максим Козицький скерував доручення головам громад, відповідно до якого вони упродовж тижня мали провести аналіз вже оголошених закупівель, а також вже запланованих (незалежно від методів закупівель) на предмет доцільності та їх пріоритетності. Вже сьогодні керівник ОВА відзвітував стосовно аудиту.

«22 заплановані закупівлі скасували. Зокрема, обласний бюджет зняв фінансовий ресурс з об’єктів спортивної інфраструктури на 38 млн гривень. Ці кошти скерували на охорону здоров’я, ВПО та сектор безпеки», – йдеться у повідомленні Максима Козицького.

Читайте також: Козицький розпорядився обмежити непершочергові витрати в громадах Львівщини

Окрім цього, у ньому ж зазначено, що Солонківська та Глинянська громади області інформацію щодо аналізу пріоритетності закупівель не надали

Як зазначив керівник Солонківської територіальної громади Богдан Дубневич у коментарі Tvoemisto.tv, некритичних витрат у громаді просто немає, тому і звітувати немає про що.

«В нас немає непріоритетних об'єктів. Перше – це є потреби Збройних сил України, друге – це є укриття, третє – це побудова садочків, шкіл, народних домів і все в тому напрямку. В нас всі пріоритетні», – пояснив голова Солонківської громади. 

Що ж до Глинянської ОТГ, то її керівник Володимир Чорнопис у коментарі Tvoemisto.tv зазначив, що всі дані вони надіслали вчасно. 

«Це не є правдива інформація, ми вже дали відповідь. Не потрібно роздмухувати того, чого не було. В нас все є подано і бухгалтерія все спростувала. Ми можемо надати вам лист, з якого буде зрозуміло, що інформація була подана вчасно. Вже так як Глиняньську громаду контролюють, то я вже не знаю, кого так контролюють. І з тим контролем повідміняли купу закупівель, які потім все одно провели. І внаслідок тих всіх аналізів бюджет громади переплатив, напевно, більше, ніж 100 тис. гривень по закупівлях. Я не знаю, для чого там така служба організована, і що вона контролює і моніторить. Краще би моніторили мільйонники, а не закупівлю простої громади, яку пресують постійно — причепа, трактора, щебеню і всяких таких потреб. Потім з їхнього аналізу ми ще раз мусимо проводити закупівлю і переплачувати. Що б ви розуміли, яка би не була закупівля в Глиняняській громаді, вона майже кожна відмінена. І це не є контроль, це є просто нищення всієї громади, яка і так собі як може дає раду. Допомоги, як такої, ми не маємо», – пояснив керівник Глинянської громади. 

Читайте також: Чи допоміг додатковий контроль за закупівлями у Львові зменшити некритичні витрати 

Водночас перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик, коментуючи інформацію про те, що ці громади не надали даних, у коментарі Tvoemisto.tv сказав:  

«Я точно цього коментувати не буду. Я можу констатувати той факт, що станом на вчорашній день у нас в канцелярії інформації від групи громад не було. І це не так принципово, ми не шукаємо крайніх. Наше завдання, щоб дійсно органи місцевого самоврядування спільно розглянули комплекс всіх бюджетів, десь дослухались щодо необхідності саме в пункті позачергових видатків на окремі пріоритети», – зазначив він. 

Проте додав, що бачить в такому аудиті певний формалізм: 

«Інші громади просто проінформували, що так, вони переглянули і будуть дотримуватися принципу пріоритетності, але зараз закупівель з низьким ступенем пріоритетності немає. І так багато громад і відповіло. Ми зі свого боку бачимо певний формалізм у вирішенні і розгляді цього питання. Як наслідок, вчора голова ОВА видав розпорядження про обмеження непершочергових видатків. Це стосується як і тих видатків, які ще здійснюються поточного року, так і планування на 2024 рік»

Нагадаємо, голова Львівської ОВА Максим Козицький розпорядився обмежити непершочергові витрати. Про те, як це вплине на місцеві та обласний бюджети ви можете прочитати за посиланням.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!