Диригентка зі Львівщини пояснила, чому виступатиме з оперою російського композитора у Німеччині

3304 0
Оксана Линів готує оперу Чайковського.
ДИРИГЕНТКА ОКСАНА ЛИНІВ / ФОТО: З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

ДИРИГЕНТКА ОКСАНА ЛИНІВ / ФОТО: З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

Нещодавно стало відомо, що диригентка зі Львівщини Оксана Линів на липень 2025 року готує оперу російського композитора Петра Чайковського у Саксонській державній опері Дрездена. Сьогодні, 21 березня, диригентка заявила, що твори Чайковського належать до обовʼязкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини

«Від початку періоду воєнного стану на території України припинили виконувати музику Чайковського, Прокофʼєва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського та ін. Та все ж твори цих композиторів належать до обовʼязкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини. Вони є невідʼємною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформуваний ще сотні років назад», – повідомила Оксана Линів. 

Читайте також: Диригентка зі Львівщини отримала престижну німецьку премію

Вона додала, що на основі успішної співпраці з провідними оркестрами та оперними театрами, українські диригенти можуть поступово впроваджувати виконання поки що мало відомих українських композиторів і додавати ці імена до світової класичної музичної традиції.

Нагадаємо, українська диригентка у Дрездені займатиметься музичним супроводом вистави «Євгеній Анєгін». Дійство проводитимуть російською мовою. Квитки ж розпочнуть продавати вже в квітні цьогоріч. 

Також додамо, що нещодавно організатори Віденського фестивалю скасували концерт «War Requiem» російсько-грецького диригента Теодора Куртензіса. Натомість у програму включили «Кадиш-реквієм» львів’янки Оксани Линів. До цього диригентка відмовилась брати участь у фестивалі через концерт російського виконавця. 

Tvoemisto.tv розповідало, що пов’язує ПВК Вагнера з музикою, про ставлення Оксани Линів до німецького композитора і росіян та чому під час війни потрібно розуміти контекст будь-якої події.

Довідка:

Оксана Линів народилася в Бродах, що на Львівщині, у сім’ї музикантів. Навчалася в музичній школі ім. Миколи Лисенка у Львові. Своїм першим оркестром диригувала у віці 16 років. Зараз їй 43 роки.

Вона є засновницею Міжнародного фестивалю класичної музики «LvivMozArt» та Молодіжного симфонічного оркестру України «YsOU». Оксана Линів стала першою жінкою на посаді головного диригента опери та філармонійного оркестру в місті Грац (Австрія).

У жовтні 2021 року Муніципальний театр Болоньї повідомив, що Оксана Линів стане його головною диригенткою з січня 2022-го.

Наприкінці липня 2021 року вона стала першою жінкою на посаді диригента Байройтського оперного фестивалю в Німеччині. Тоді ж диригувала «Летючим голландцем» Ріхарда Ваґнера, а серед глядачів була колишня канцлерка ФРН Ангела Меркель.

Читайте також: Оксана Линів: Українська музична освіта значно краща за західноєвропейську

У грудні 2020-го Оксана Линів одержала німецьку нагороду «Oper!Awards» і стала найкращою диригенткою року.

На початку повномасштабного вторгнення їй почали приділяти особливу увагу через те, що вона представляє українську музичну спільноту на міжнародній арені. А ще перша жінка-диригентка звернулася до президента рф путіна і пояснила, чому йому ніколи не вдасться нас перемогти.

У квітні 2022 року солістка Львівської опери Людмила Корсун повідомила, що не братиме участі в проєктах, де задіяні росіяни та російська музика. Зокрема, заявила, що її участь в постановці опери «Іоланта» Петра Чайковського, якою керує диригентка Оксана Линів з Львівщини, скасована.

У відповідь на звинувачення представниця Львівщини зазначила, що через війну ми частково втратили зв’язок із реальністю, а сфера класичної музики в світі дуже консервативна, зі сталими принципами. І жодна держава, крім Польщі, не підтримала заборони російського класичного репертуару. Ба більше, каже вона, це суперечить Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не відповідає їхнім поглядам про сенс культури та мистецтва і строго засуджується.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!