Дитсадки готують до відкриття та на виїзді з Львівщини скасують блокпости. Головне за ніч і минулу добу

4557 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

На Львівщині послабили карантин і Шегині. У Львівській області послабили карантин з 15 травня, дозволивши роботу речових ринків, літніх майданчиків кафе, хімчисток (детальніше тут).

З 16 травня припиняють функціонування на території області стаціонарні карантинні контрольно-пропускні пункти. Блокпости були організовані при в’їзді на адмінтериторію Львівської області з Волинської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей і на них чергували  медик, поліцейський та працівник ДСНС. 

Водночас в області, як і по всій країні, досі заборонено перебувати в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, а також дітям до 14 років без супроводу батьків; проводити масові заходи; перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу; самовільно залишати місця обсервації.

Читайте також: Наступного тижня в Україні хочуть запустити масове тестування на антитіла до Covid-19

Також стало відомо, що у ніч на 16 травня відновить роботу пішохідний пункт пропуску «Шегині» на кордоні з Польщею.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині зросла кількість нових хворих на Covid-19 – на 38-ім пацієнтів (раніше 32-оє осіб). Разом 942. Вилікувалося – 180 осіб, померло – 27-еро.

На Львівщині одразу четверо людей за добу (14-15 травня) померли з діагнозом Covid-19.

Так, у Центрі легеневого здоров’я загинув 64-річний чоловік. Ще одну смерть зафіксували у Львівській обласній інфекційній лікарні. Жінка 1939 року народження, перебувала на лікуванні з 5 травня.

Також у Госпіталі ветеранів та репресованих помер чоловік 1944 року народження. Він поступив у лікарню 10 травня.

А раніше померла – 48-річна жінка, яка хворіла на цукровий діабет і мала надмірну вагу. Вона мешкала у Жовківському районі. Лікували її у 8-й міській клінічній лікарні, де вона померла ввечері 14 травня.

В Україні учора виявлено 483 нових хворих на коронавірус. Загальна кількість 17 330 пацієнтів. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 4 473, над померлими від Covid-19 – 476 осіб. Перелік антилідерів не змінюється: Чернівецька область (2 600), місто Київ (2 068), Івано-Франківська (1 188), Київська (1 094) області. Раніше перелік замикала Рівненщина (поточна кількість хворих – 1 074), ще раніше – Тернопільська область (поточна кількість хворих – 1 060).

Читайте також: «Не маємо права захворіти», – медик швидкої допомоги розповіла про виїзди на Covid-19

Дитсадки готують до відновлення роботи. Кабінет міністрів 20 травня вирішить, коли дитсадки в кожному регіоні відновлять роботу. За словами очільниці Міносвіти Любомири Мандзій, зараз це питання обговорюється, готується так званий коронавірусний протокол, щоб забезпечити безпеку як дітей, так і вихователів.

«У садках повинні бути і антисептики, і інші засоби. Ми розуміємо, що не зможемо збільшити площі закладів дошкільної освіти, але ми зможемо впорядкувати процеси», – пояснила очільниця МОН.

Економіка падає – Посуха – Зарплати в ЦВК. За перший квартал 2020-го року реальний ВВП України зменшився на 1,5% (у порівнянні з аналогічним періодом 2019-го). На це, зокрема, вплинули перші негативні наслідки поширення коронавірусу.

В Одеській області посуха згубила 80% посівів. Третина посівів північної частини Одеської області повністю загинули, розвиток ще третини посівів залежить від того, чи будуть дощі у наступні два тижні і ще з третини можна зібрати врожай.

У Центральній виборчій комісії нарахували собі зарплати за квітень у розмірі 200-300 тисяч гривень попри передбачені законом обмеження на час карантину.

Читайте також: Що робити, коли людина повернулась на роботу з місця, де був спалах Covid-19

Саакашвілі знову наговорив. Голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі заявив, що Україна «потенційно досить сильна», щоб відмовитись від співробітництва з Міжнародним валютним фондом. «Ви подивіться, скільки вони нам грошей дають. Вони дають нам грошей рівно стільки, щоб ми просто розраховувалися за зовнішні борги. І ми через це змушені постійно ходити на уклін», – заявив Саакашвілі.

Але за якийсь час виправився і сказав, що будь-які спроби зараз вийти з програми МВФ відповідатимуть лише ворогам України, але стратегічно Україна має рухатись до ситуації, коли допомога Фонду більше не буде потрібна.

Разом з тим Європейський парламент 15 травня проголосував за виділення Україні 1,2 млрд євро позики для подолання економічних та соціальних наслідків пандемії коронавірусу.

А МОЗ підписав угоду зі Світовим банком щодо отримання 135 млн доларів на додаткове фінансування проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Італія – країни Прибалтики – Словенія – Чехія. В уряді Італії пропонують скасувати з 3 червня обмеження на пересування між реагіонами, запроваджене у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Читайте також: У Львові доплати у 300% окладу отримали медики двох лікарень. У міськраді пояснили, чому

Латвія, Литва та Естонія від 15 травня відкрили внутрішні кордони для своїх громадян, знявши обмеження на пересування транспорту та вимогу щодо карантину.

Уряд Словенії офіційно оголосив про завершення епідемії коронавірусу на території країни, ставши першою європейською країною, яка зробила це. Люди, що прибувають до Словенії з інших країн ЄС, більше не будуть зобов’язані проходити карантин протягом як мінімум семи днів. 

У Чехії з 25 травня дозволять відвідування медичних і соціальних установ. Також будуть відкриті басейни, ресторани, кафе, бари / паби всередині будівель. Але вони мають закриватися до 23 години.

Завершення карантину в Україні та у світі ще далеко, однак уже очевидно, що скасування обмежень йде швидшими темпами, ніж очікувалося. Попереду важка робота, щоб наздогнати втрачене за час сидження удома. Але українцям не вперше виходити з кризи. Тримаймося! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!