Генпрокурорка у Львові показала фрагмент російського снаряду, який витягнули із тіла дитини

4389 0
Підозру в обстрілах України уже висунули більш ніж сорока представникам військового і політичного правління держави-агресора.
Фото: Львівська обласна рада

Фото: Львівська обласна рада

Генпрокурорка Ірина Венедіктова у Львові показала фрагмент від снаряду, який дістали із тіла 14-річного хлопчика після обстрілу у Київській області. Матір не могла протягом кількох годин забрати тіло своєї мертвої дитини, і лише згодом змогла повернулася за ним. Про це генпрокурорка повідомила на брифінгу для іноземних журналістів.

За її словами, підозру в обстрілах України уже висунули більш ніж сорока представникам військового і політичного правління держави-агресора. Також висунули підозру пропагандистам, зокрема симпатикам Путіна, співакам Газманову, Баскову, Міхалкову.

«Ми оголосили цих людей у міжнародний розшук, тому вони не зможуть подорожувати до жодної цивілізованої країни, як і користуватися своєю власністю там – віллами, яхтами, тощо», – запевнила вона.

Читайте також: Стали відомі шість ультимативних вимог Росії до України 

Генпрокурорка зазначила, що вона сама родом із Харкова, і там з першого дня почали завдавати усіх можливих видів руйнувань, застосовувати важку артилерію. Місто просто хочуть знести з лиця землі, каже вона.

Російські загарбники використовують заборонену зброю. Зокема, фугасні бомби, що важать 500 кг, які були скинуті на Харків і Чернігів. Харків, Чернігів, Суми, Херсон, Васильків, Охтирка, Буча, Бородянка, Ірпінь та інші міста і села були атаковані снарядами із різних ЗРК. Вакуумні бомби були скинуті також на Затоку в Одеській області та Чорноморське на Херсонцині і потрапили в об’єкти цивільної інфраструктури. Женевська конвенція забороняє зброю та снаряди, які вражають мирних жителів. Також росіяни використовують касетні бомби, які можуть детонувати із запізненням, не одразу при розриві снаряду, а інколи вже навіть після закінчення бойових дій.

Російські окупанти беруть мирне населення у заручники. Наприклад, у Бородянці вони захопили у полон пацієнтів психоневрологічної лікарні. Навіть цілі міста були взяті в заручники, наприклад Буча та Ірпінь у Київській бласті і Маріуполь у Донецькій області. Через бомбардування Маріуполь опинився на межі гуманітарної катастрофи. Не змігши здобути наступальний успіх, окупанти взяли місто в облогу та блокують поставки необхідної допомоги для його мирних жителів. Маріуполю не вистачає медикаментів і їжі, місто без води та електрики. Це небачене порушення міжнародного гуманітарного права, наголошує генпрокурорка.

Фрагмент снаряду, який витягнули із тіла хлопчика

Читайте також: Чи можна буде засудити Росію в Гаазі. Політолог-міжнародник про російсько-українську війну

Атаки вежуться на ТЕЦ, АЕС та медичні установи, говорить Венедіктова. Захоплення ЧАЕС та Запорізької АЕС може призвести до ядерної катастрофи у десять разів більшої за Чорнобиль, яка буде глобальною і від якої також постраждають в тому числі жителі Росії.

«Ми призначили окрему групу прокурорів для фіксації військових злочинів, які будуть опубліковані публічно. Для цього ми створили ресурс warcrimes.gov.ua, де кожен зможе вносити інформацію про військові злочини. Ресурс гарантує конфіденційність та безпеку даних. Тому ніхто не сховається від відповідальності. 39 країн вже подали запит до міднародного суду як знак підтримки країні. Польща, Німеччина, Естонія і Литва відкрили власні кримінальні провадження проти Росії через її військові злочини», – говорить генпрокурорка.

Вона знову закликала міжнародну спільноту закрити небо над Україною.

Зазначимо, що уже три міжнародні суди: Міжнародний кримінальний суд (МКС), суд ООН та Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглядають справи щодо злочинів Росії в Україні. Крім того, йде мова про створення міжнародного офіційного трибуналу, який судитиме винних у війні.

Переклав Віталій Голіч





Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!