Хабар у 400 тисяч доларів. Справу ексзаступника міністра Лозинського передали до суду

5505 0
У справі підозру отримали експосадовець, його довірена особа, підприємець та 2 його спільники.
Фото: Василь Лозинський

Фото: Василь Лозинський

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили слідство підозрою колишнього заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського у одержанні хабара у розмірі 400 тисяч доларів. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У справі підозру отримали експосадовець, його довірена особа, підприємець та 2 його спільники. Ексчиновника підозрюють у проханні неправомірної вигоди у 40 млн грн та одержанні її частини у вигляді 400 тис. доларів.

Зокрема, влітку 2022 року Кабмін виділив 1,41 млрд грн на закупівлю обладнання, аби забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла і водопостачання у зимовий період на тлі руйнування об‘єктів критичної інфраструктури. Слідство встановило, що частину цих коштів привласнив топпосадовець міністерства.

Читайте також:  НАБУ затримало заступника міністра через розкрадання бюджетних коштів.

У змову з групою осіб та використавши своє службове становище, він забезпечив укладення договорів поставки за ціною на 25-30% вищою за ринкову з наперед визначеними компаніями. Ті ж мали передати як «винагороду» 7-10% від суми контракту. Щоб мінімізувати ризик викриття, учасники злочину вдалися до конспірації: неправомірну вигоду, яка за першим траншем становила 400 тис дол, передали довіреній особі заступника міністра у Львові. Невдовзі після одержання коштів, антикорупційні органи затримали цю людину та ще чотирьох учасників злочину, із заступником міністра включно. Також вилучили 400 тис дол неправомірної вигоди.

Нагадаємо, що у січні 2023 року НАБУ та САП викрили Василя Лозинського на розкраданні державних коштів. Детективи затримали його під час отримання 400 тисяч доларів США неправомірної вигоди. Ці кошти заступник міністра одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами.

Пізніше Вищий антикорупційний суд арештував ймовірного організатора надання хабаря ексзаступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури з альтернативою внесення застави 100 000 472 грн. Тоді, 24 січня, організатора надання неправомірної вигоди ексзаступнику міністра взяли під варту. Тоді ж суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. 

.___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!